2015. január 27., kedd

Pici all'aglione, a paradicsomos-fokhagymás toszkán tészta


Ez a legegyszerűbb paradicsomos-fokhagymás tészta. A pici (ejtsd: "pícsi") tipikus toszkán tészta. Amolyan spagettiszerű, vastagabb, kunkoribb. Csak (durum)liszt és vízből készül. Száraz verziója elég hosszú főzési időt igényel (nagyjából 20-23 perc), viszont ha frissen készül, akkor az gyorsan megfő.


Néhány hozzávalóval igazán finom ebédet tudunk tálalni nagyjából 25 perc alatt. Csak kiváló minőségű alapanyagok kellenek hozzá. Értem ezalatt a legjobb, napon érett paradicsomot. No de most télen ugye ez nincs, cserében van házi paradicsompüré (vagy bolti passata). A lényeg, hogy jó sűrű paradicsompürét használjunk.


Hozzávalók (1 főre):
200 g paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi chili
2 ek. olívaolaj
100 g pici tészta

Opcionális: 1-2 szál bazsalikom (ez már nem a klasszikus recept része). Illetve van olyan recept is, ahol egy kevés pecorino sajtot reszelnek bele illetve rá a végén


A tésztát ha gyorsan szeretném főzni, akkor bevallom úgy szoktam, hogy vízforralóban felforralom a vizet, majd fazékba öntöm, beleszórok sót és lefedem. Amint forrni kezd hozzáadom a tésztát és beállítom magamnak a nagyjából 20 perc főzési időt. A tésztát én időnként kevergetem.
Addig a szósz elkészül. A fokhagymát meghámozom, aprítom majd az olívaolajon alacsony lángon átsütöm nagyjából 3-4 perc alatt. Beleszórom a chilit és felöntöm a paradicsompürével. Megsózom. További nagyjából 5 percet alacsony lángon sűrítem a szószt.

*Friss paradicsommal az igazi. Nagyjából 300 g paradicsomot használnék. Hámozni, kimagozni kell. Annak természetesen hosszabb lesz a főzési ideje, a lényeg a kockázott paradicsom esetében is, hogy végül egynemű pürét kapjunk, a paradicsom alaposan megfőjön.

Ha megfőtt a pici, akkor azt leszűröm és hozzáadom a szószhoz. Alaposan összekeverem, ha szükséges még sózom aztán tálalom is.