2015. január 2., péntek

Újévi lencsefőzelék


Idén klasszikus ízű lencsefőzelékre vágytunk. Sajtos pirítóssal és vörösborban puhára főtt marhahússal tálaltam. A főzelék sűrítésére krumplit használtam, illetve került bele jó sok dijoni mustár. A kacsazsírtól igazán finom lett, de biztos vagyok benne, hogy a csak vega verziója is igen jó (zsír helyett olajjal vagy vajjal - csak olajjal vagy kókuszzsírral máris vegán).


Hozzávalók (6 adag lett belőle):
300 g lencse (puy)
2 ek. kacsazsír
1 kisebb édesköménygumó
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek. dijoni mustár (enyhén csípős)
2 babérlevél
4 nagyobb burgonya
1 púpozott ek. vaj
víz

Sajtos pirítóshoz: 6 nagyobb szelet (rozs)kenyér csíkokra vágva, vaj és tetszőlegesen sajt (nálunk füstölt, trappista és Grana Padano)

Marhahús: 400-500 g marhahús (nálam comb), só, steak bors, 250 ml minőségi száraz vörösbor, egy kevés víz, 3 gerezd fokhagyma

A húst alaposan besózom és durvára darált steak borssal is fűszereztem. Egy serpenyőben kevés olívaolajon kérget sütöttem neki (alaposan körbesütöttem). Kuktába tettem a bort, egy kevés vizet és a szeletelt fokhagymát. Nagyjából 1 óra alatt főztem puhára. tálaláskor szeleteltem.
A puy lencsét nem kell áztatni, viszonylag gyorsan megfő fazékban is (nagyjából fél óra), sőt még gyorsabban kuktában (20 perc). Nálam kuktában készült. Mindent a kuktába tettem: lencsét, kacsazsírt, apróra vágott édesköményt, vöröshagymát, fokhagymát, a mustárt, a babérlevelet és a félbevágott , hámozott krumplikat (azért marad nagy darabban, hogy könnyebben megtaláljam turmixoláshoz). Sóztam (nem túlzottam, inkább a végén ízesítem). Felöntöttem vízzel, hogy bőven ellepje. 20 perc alatt puhára főztem. A levét a  krumplival és egy evőkanálnyi vajjal alaposan turmixoltam és visszatettem a lencsére. Ha szükséges még sózom.
A pirítóshoz a sütőt előmelegítettem 220 fokra (légkeveréses). A kenyércsíkokat megkentem vajjal és szórtam rá sajtot. Nagyjából 7-10 perc alatt pirul meg.


A tavalyi lencsefőzelék receptem itt található.