2015. január 13., kedd

Zöldséges "bolognai"


Napsütést idéző ízek ezek. Sok színes zöldség, paradicsomos szószban lassú tűznél főzve, hogy az ízek összeérjenek. Ha nem teszünk rá sajtot (vagy növényi sajtot / vegán sajtot reszelünk rá), akkor máris teljesen vegán fogásról van szó. Ízgazdag lesz úgyis, de  bevallom nekem azért jólesik rá a parmezán sajt, sőt még 1-2 kanálnyi zsíros tejföllel is nyakon öntöttem.


Hozzávalók (4-6 adaghoz):
1 nagy sárgarépa
1 cukkini
1/4 zellergumó (nagyméretű)
1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
400 g (1 konzerv) darabolt paradicsom (levével együtt) - nyáron friss paradicsom
1/2 tk. kakukkfű (csak szárított volt itthon, de ha van 1-2 friss ág az még jobb)
1/2 tk. bazsalikom (3-4 szál friss ha van még jobb)

Tálaláshoz fejenként 100 g tészta (spagetti, orsó, egyéb...), ha van friss bazsalikom, parmezán vagy grana padano sajt (reszelve vagy szeletelve) és ízlés szerint zsíros tejföl.


A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát és hagymát apróra vágva az olajon egy rövid ideig fonnyasztjuk majd hozzáadjuk a zöldségeket és sütjük 3-4 percet. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és fűszereket (só, kakukkfű és bazsalikom). Öntünk rá egy kevés vizet majd alacsony lángon nagyjából 20-25 perc alatt puhára főzzük. Ha szükséges a folyadékot néha pótoljuk.
A (durum) tésztát a leírás szerint al dente-re (roppanósra) főzzük (enyém 13 perc) majd leszűrjük. A zöldséges raguval kínáljuk. Szórunk rá sajtot és ki-ki ízlés szerint adhat hozzá tejfölt is. Jó étvágyat!


Alnatura szakácskönyvből való a recept, kisebb változtatásokkal.