2017. július 26., szerda

Dávid 2 éves


Ma két éves kisebbik fiúnk. Mostantól Dávidnak is jár évente egyszer marcipános torta :) A markoló kedvenc no meg a béka és a csiga, úgyhogy ezek kerültek rá.
A tortáról személyes kedvencem az útépítés tábla. Este derült ki, hogy nem vettünk ételfestékes fekete tollat, de szerintem szuperül megoldotta, nekem nagyon nagyon tetszik! Teljesen más volt nyári melegben dolgozni a marcipánnal. Jól le kellett hűteni a lakást, úgyhogy egy rövid időre el is menekültünk innen a két a gyerekkel :) A torta egyébként joghurtos málnahabbal töltött piskóta.

Aki régebb óta olvas, az már biztosan tudja, hogy Kristóf második szülinapja óta készít Andris marcipán bevonatú tortákat. A torta belseje az én dolgom, a művészi rész férjemé :)

Itt vannak a korábbi évek tortái. Szerintem fantasztikusak!
Ezek Kristófnak készültek:
3 évesen helikopteres Honvéd kórház torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszállásokat csodáltuk)



Hozzávalók (18 cm-es tortához, 8-10 szelethez):

Piskóta:
3 nagy tojás
6 ek. nádcukor
6 ek. olaj /olvasztott kókuszolaj
6 ek. átszitált tönköly finomliszt
1/2 tk. foszfátmentes sütőpor

Krém:
350 g málna
50 g nádcukor
100 ml habtejszín kemény habbá verve
100 g görög joghurt, vagy lecsöpögtetett natúr joghurt
3 lapzselatin

120 g vaj+120 g porcukor a marcipán alá


A piskótához a sütőt előmelegítem 180 fokra. A 18 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát vajazom. A tojásokat szétválasztom. Robotgéppel a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat majd az olajat, sütőport és beleszitálom a lisztet is adagonként. A lisztet már kézzel forgatom bele, nem robotgéppel. A formába kanalazom, elegyengetem majd az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd három egyforma vastagságú lapot vágok belőle. Ha a teteje kissé púpos, akkor azt egyenesre levágom és aszerint gondolom végig a három lapra vágást.



A krémhez a málnát a cukorral 7-10 perc alatt összefőzöm. Szitán passzírozom. 250 ml málnavelőre lesz szükségem a krémhez.
A lapzselatinokat hideg vízbe teszem 5 percre. Addig a 250 ml málnazseléből 50-et kissé felmelegítek és hozzáadom a leszűrt lapzselatinokat. Ha teljesen elolvadt a zselatin, akkor hozzáadom a maradék málnát is. A tejszínt kemény habbá verem. A zselatinos málnához adom a joghurtot és óvatosan spatulával több adagban beleforgatom a kemény tejszínhabot is. Rövid időre hűtőbe teszem (15-20 percre).


Összeállítom a tortát. Tortakarikába helyezem az alsó tortalapot jó szorosan. Ezúttal fontos, hogy minimális krém kerüljön a torta oldalára, a marcipánnal ne érintkezzen. Rákanalazom a krém felét (én ki szoktam mérni), megy rá a második lap, a maradék krém, végül pedig a felső tortalap. Hűtőben nagyjából 5-6 óra alatt dermed meg.


Ha megdermed, akkor eltávolítom a tortakarikát és bekenem a vajas-porcukros krémmel. Ehhez tapad a marcipán. A puha vajat robotgéppel habosra keverem a porcukorral. A tortára ezt vékonyan kenjünk. Aztán mehet rá a marcipán és a dekoráció.


500 g zöld marcipánt vettünk a burkoláshoz. Ez kicsit soknak bizonyult, de a biztonság kedvéért kezdőnek javasolnék ennyit, hogy biztos végigérje a tortát :) Sárgából, barnából, fehérből, pirosból és szürkéből volt 100-100 grammunk. Ebből is maradt bőven.


Boldog szülinapot, Dávid!