2017. július 30., vasárnap

Joghurthabos málnás és áfonyás torta


Dávid szülinapját ünnepeltük tágabb családi körben. Dávid szereti a könnyű gyümölcsös-joghurtos tortákat. Egyszerű torta, viszont a dermedési idők miatt időigényes (számolni kell plusz egy éjszakával tálalás előtt)



Hozzávalók (23 cm-es formába, 12-14 szelethez):

Lisztmentes mogyorós-mandulás piskóta:
3 tojás
3 ek. cukor
3 ek. darált mogyoró (40 g)
2 ek. darált mandula (20 g)
1 tk. kukoricakeményítő

Málnahab:
500 g málna
70 g cukor
6 lapzselatin
200 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)
200 ml tejszín

Áfonyahab és áfonyazselé:
500 g áfonya
70 g cukor
5 lapzselatin
100 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)
100 ml tejszín

Tetejére 200-200 g friss málna és áfonya (vagy több is, ha még mellé is kínálunk)



Először a lisztmentes piskótát sütöm meg. 180 fokra előmelegítem a sütőt (légkeveréses) majd kibélelem a 23 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral és kivajazom az oldalát.
A 3 tojást szétválasztom. Kimérem a mogyorót, mandulát és hozzákeverem a teáskanálnyi keményítőt is. A tojásfehérjéket 2 ek. cukorral lágyabb habbá verem (nem kell teljesen keményre). A sárgájákat a maradék 1 evőkanálnyi cukorral kifehéredésig keverem. Spatulával beleforgatom a tojáshabot. Óvatos körkörös mozdulatokkal forgatom bele, hogy ne törjem össze a habot. Végül beleforgatom a mogyorós-mandulát is. Formába teszem, elegyengetem majd 20 perc alatt készre sütöm.

A joghurthabokhoz előbb a gyümölcsszószokat készítem el. Egyik lábosban a málnát a cukorral másik lábosban az áfonyát a cukorral összefőzöm. Nagyjából 5-7 percet főzöm. Botmixerrel pürésítem, majd mindkettőt szűrőn passzírozom (magokat eltávolítom).

A málnahabhoz a teljes 500-550 ml málnaszószra szükségem lesz. A 6 lapzselatint hideg vízbe áztatom 5 percre. A 200 ml tejszínt kemény habbá verem, majd felhasználásig hűtőbe teszem.
A málnaszószból kiveszek egy keveset (50 ml) és az kissé felmelegítem. Ha megpuhult a zselatin, akkor kiveszem a vízből, kifacsarom majd a meleg málnához keverem. Rövid ideig keverem, míg a zselatin teljesen elolvad, majd a zselatinos málnát a többi málnához keverem alaposan. Hozzáadom a 200 g joghurtot és habverővel alaposan elkeverem. Ezután spatulára váltok és azzal óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.
A tortalapot egy tálra teszem és szorosan ráteszem a tortakarikát. Beleöntöm a málnahabot és alufóliával letakarva hűtőbe teszem. Hagyom legalább 3-4 órát dermedni, akkor kerül rá a következő áfonyás réteg.
Az áfonyás joghurthabhoz 250 ml áfonyát fogok felhasználni. 100 ml tejszínt kemény habbár verek. 3 lapzselatint áztatok hideg vízbe 5 percre. A 250 ml áfonyából 50-et megmelegítek. Ahhoz adom a kifacsart zselatint és homogénre keverem. Hozzáadom a maradék 200 ml áfonyához és csomómentesre keverem. A zselatinos áfonyához habverővel hozzákeverek 100 g joghurtot, majd spatulával óvatosan beleforgatom a 100 ml tejszínből felvert kemény habot. A megdermedt málnahabra kanalazom és elegyengetem. Mehet vissza a hűtőbe legalább 3-4 órára, de a legjobb ha éjszakára.


A tetejére gyümölcszselét készítek a maradék 200-250 ml áfonyaszószból. Lapzselatinnal készítettem. 1 lapzselatint adtam hozzá, ami kevésnek bizonyult, ugyanis elég folyós maradt a tetején a szósz. Persze finom volt, de következőre 2 lapzselatint fogok használni. Vagy leírás szerint főzős zselatint is lehet rá készíteni. A lapzselatinos verzió azért tetszik nekem jobban, mert annak idő kell a dermedésre (több óra). Így volt időm a gyümölcsöket a tortára rendezni, majd azok a hűtőben beledermedtek a zselatinba.