2017. július 20., csütörtök

Muhammara sült karfiollal, gombával és cukkinivel


A muhammara szír paprikakrém dióval. Ez itt az én verzióm sült karfiollal, barna csiperkével, cukkinivel és sok friss petrezselyemmel. A legfinomabb házi pitával / lepénykenyérrel. Túl meleg volt, úgyhogy csak a sült karfiollal és 1-2 tönköly crackerrel ettük.


Hozzávalók (4 adaghoz):

Muhammara:
5 kápia
1 paradicsom
100 g dió
2 ek. balzsamecet
1/2 tk. cukor
1 tk. fűszerpaprika
3 ek. zsemlemorzsa (40 g)
1 csapott tk. só, vagy ízlés szerint
3 ek. olívaolaj, plusz rá még tálaláskor

Sült karfiol:
1 karfiol
2 cukkini
500 g barna csiperke
olívaolaj
1 csokor petrezselyem

A szír paprikakrémhez 200 fokos előmelegített sütőben a paprikákat megsütöm (nagyjából 25 perc alatt), kicsit hagyom hűlni majd meghámozom, a magokat eltávolítom és szűrőbe teszem. A paradicsomot forró vízbe teszem egy rövid időre, hogy könnyen meg tudjam hámozni. A diót száraz serpenyőben pirítom. Aprítógépbe teszem a leszűrt sült paprikát, lehámozott paradicsomot, a diót, balzsamecetet, fűszerpaprikát, zsemlemorzsát, sót és olajat és pulzálva krémesítem. Ha kicsi az aprítónk, akkor érdemes több adagban dolgozni, előbb a diót aprítani majd a többit külön hozzákeverni. Krémes kenhető állagú legyen, ne túl híg. Ha túl száraz lenne, akkor egy kevés paradicsomszószt adhatunk hozzá (nálam nagy volt a paradicsom, ez nem volt szükséges). Hűtőben több napig eláll, vendégvárónak is tökéletes. Lepénykenyérrel, pitával fenséges.

A karfiolt megmosom, felvágom szeletekre (nem szedem rózsáira, hanem elkezdek vékony szeleteket vágni belőle). A megmosott cukkinit is szeletelem. A megmosott gombát is vékonyabb szeletekre vágom. Ez az adag nálam két nagy tepsiben fért el. Sózom, adok hozzá olajat, szórok rá aprított petrezselymet. Sütőpapírral bélelt tepsikben 200 fokon nagyjából 25 perc alatt készül el. Tálaláskor szórok rá friss petrezselymet. A sült karfiolos gombát a szír paprikakrémmel tálalom.