2014. szeptember 28., vasárnap

Hummus lepénykenyérrel




Vendégvárónak tökéletes harapnivaló. A lepénykenyér elkészítése nagyon egyszerű. A görög joghurttól nagyon könnyed lesz. Frissen, tálaláskor érdemes sütni. A nagyon vékonyra (2-3 mm) nyújtott lepénykenyerek már szinte ropogósak, de akár vastagabbra is nyújthatjuk, akkor "tésztásabbak", de légiesek belül.


Hozzávalók (6-8 főre, mérettől függően 22-25 db.):

Lepénykenyér:
25 g élesztő
50 ml langyos víz
600 g (tönköly) finomliszt
2 tk. só
400 g görög joghurt
5 ek. olívaolaj


Az élesztőt a vízzel elkeverem. A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a sót. Hozzáadom a joghurtot, olívaolajat és az élesztős vizet (nem futtattam fel az élesztőt). A robotgépem dagasztókarjával 5-10 perc alatt egy sima bucit dagasztok belőle. Dagasztótálban nagyjából 40-50 perc alatt duplájára kel. 50 grammos bucikra szedem a tésztát és konyharuhával lefedve 20 percet állni hagyom. Vékonyra nyújtom (nem kell lisztezni a felületet, nem tapad a tészta). 2-3 mm vékonyak a legjobbak szerintem, de ha valaki a tésztásabb verziót szereti, akkor 4-5 mm is tökéletes. Száraz, forró serpenyőben néhány perc alatt megsütöm mindkét oldalát. 

Hummus hozzávalók:

400 g csicseriborsó (főtt, konzerv)
80 g szezámmag
60 ml olaj
egy kevés víz
egy kevés citromlé
1 tk római kömény
2 gerezd fokhagyma

+tálaláshoz olívaolaj, koriander, petrezselyem 

A konzerv csicseriborsóm héjas volt, így azzal kezdem, hogy egyesével eltávolítom a héjakat, így sokkal selymesebb lesz a krémem.
A szezámmagot serpenyőben megpirítom. Aprítógépben a pirított szezámmagot és az olajat pulzálva krémesítem. Hozzáadom a fokhagymát és a csicseriborsót is. Facsarok egy kevés citromlevet bele, sózom, hozzáadom az örölt római köményt ( legjobb ha az egész római köményt serpenyőben pirítjuk és mozsárban frissen törjük). Végül vizet is adok hozzá, hogy a megfelelő krémes állagot elérjem, ne legyen túl sűrű. Olívaolajat csurgatok rá és korianderlevelekkel díszítem. A lepénykenyérrel és sok friss korianderrel és petrezselyemzölddel tálalom.


Lepénykenyér kisebb alakításokkal Renitől.