2014. október 1., szerda

Máglyarakás



Dió és alma. Ősz. Máglyarakás. Nálunk Erdélyben nem volt egy közismert desszert, legalábbis ilyen néven nem. Hétköznapi ebédek "főfogásaként" is el tudom képzelni valami kiadós leves mellé (pl. bab-, lencse- vagy csicserileves). Tortaként az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):

Tészta:
6-8 kifli (400 g) de akár kalácsból is készülhet
5 tojás sárgája
2 ek. (nád)cukor
600 ml tej
50 g vaj

Diós réteg:
170 g dió
2 csapott ek. (nád)cukor

Almás réteg:
4 alma (1 kg.)
60 g vaj
1 ek. (nád)cukor

Tojáshab:
5 tojás fehérje
200 g (nád- vagy nyírfa)cukor
3 ek baracklekvár

A diót száraz serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni majd aprítógépben darálom. Hozzákeverem a cukrot.

Az almákat meghámozom, vékony szeletekre vágom majd a vajjal és cukorral egy serpenyőben kissé átsütöm. Én két részletben csináltam, ugyanis ennyi alma nem fért el a serpenyőmben. Ha az alma nagyon savanyú, akkor kellhet bele több cukor, bár én az édes tojáshab réteg miatt nem tennék bele több cukrot.

A kifliket karikákra vágom. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az olvasztott vajat és a meleg tejet. A kifliket beleáztatom. Kalácsból is készíthető, akkor viszont minimalizáljuk a többi cukrot.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaforma alját sütőpapírral bélelem, szórok bele egy evőkanálnyi zsemlemorzsát. Belekanalazom a kiflis massza felét, nem nyomkodom nagyon bele, mert akkor száraz lesz, csak óvatosan elegyengetem. Megszórom a dió felével aztán az alma felét is elhelyezem rá. Jöhet a maradék kifli, dió és végül az alma. Nagyjából 30-40 perc alatt átsütöm a tortát. Elkészítem a tojáshabot. A cukorból és tojásfehérjékből kemény habot verek, hozzáadom a lekvárt is. A tortára kanalazom, elsimítom majd megy vissza a sütőbe további 15-20 percre. Fontos, hogy a hab is átsüljön, ha netán gyorsan pirulna, akkor érdemes lentebb venni a hőmérsékletet. Az a tapasztalatom, hogy nyírfacukorból sokkal tartósabb habot lehet varázsolni, de az sose lesz ropogós. Langyosan, hidegen szépen szeletelhető.