2021. augusztus 31., kedd

Dávid 6 éves


Dávid hatodik szülinapját is többszörösen megünnepeltük. A korábbi évekhez hasonlóan idén is Andris műve a borítás, én csak a torta belsejét sütöttem.

Andris mindig a gyerekek legújabb kívánságát teljesíti. Dávid most a Minecraft játékot kedveli, Legoban pedig meg is van neki a Végzetsárkány. Dávid kocka alakú tortát kért, elvégre kocka világról van szó :D, illetve azt szerette volna, ha egy nagy piskótakocka az egész. Úgyhogy minimális csokikrém került bele, egy nagy puha piskóta volt, kevés csokival borítva a marcipán alatt.
A kocka oldalain fű, föld és szikla blokkok vannak (zöld, barna és szürke elemek), tetején a Végzetsárkány, a torta mellett pedig éppen a Sárkányvadász igyekszik a Végzetsárkányhoz.
Andris kézügyességének köszönhetően nagyon részletgazdag lett a torta, Dávidnak nagyon tetszett, azt mondta megérte dolgozni vele :)


A korábbi évek ötletes tortáit itt tudjátok megnézni:

Ezek Kristófnak készültek:
3 évesen helikopteres Honvéd kórház torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszállásokat csodáltuk)

Dávidnak:
2 évesen Markolós torta.

Patriknak pedig:


A piskótához a sütőm nagy tepsijében (34x39 cm, 5 cm mély) 10 tojásból sütöttem olajos piskótát, azt vágta Andris 16x16 cm-es négyzetekre és ahogy egymásra került a négy lap szinte egy kockát kaptunk.

A piskótához a sütőt előmelegítettem 170 fokon. A 10 tojást szétválasztottam, a fehérjéket 20 evőkanálnyi cukorral kemény habbá vertem, hozzáadtam a 10 tojás sárgáját, 20 evőkanálnyi olajat. Eddig robotgéppel dolgoztam, most spatulára váltok és a beleszitálok 2 csapott teáskanálnyi sütőport és 20 evőkanálnyi tönköly finomlisztet. A lisztet kb. 3 adagban adtam hozzá. Óvatosan beleforgattam, ment a sütőpapírral bélelt tepsibe, elegyengettem és nagyjából 25 perc alatt megsütöttem (tűpróbával ellenőrzöm, ha szükséges, akkor tovább sütöm). Ha kihűlt, akkor lehet darabolni.
A csokikrémhez: bele tejcsokikrém készült, a kívülre étcsokikrém a marcipán alá.
100 ml forró tejszín+180 g tejcsoki+30 g étcsoki - botmixerrel elkeverem, hagyom kicsit dermedni
300 g forró tejszín+ 270 g étcsoki+ 30 g tejcsoki, ezt is botmixerrel keverem, hagyom kissé kihűlni
A csokiból 70%-os és 33%-os Callebaut csokit használtam.
Marcipánból ezzel a lap módszerrel kevesebb fogy, mint amikor kör alakú tortára szoknyaként kerül rá. Ugyanakkor sokkal precízebben kell dolgozni egy szögletes torta esetében, különben nagyon el tudnak csúszni az élek. Nekem 16x16 cm-es alátéteim is vannak, azt került a torta alá és a tetejére is tettem, míg burkoltam a csokival.