2021. augusztus 26., csütörtök

Csokis számtorta - Dávid 6 éves


Középső kisfiúnk Dávid 6 éves lett július végén. A nyaralások miatt úgy alakult, hogy hétvégén kapott tortát. 


Hozzávalók a mézes linzer kekszhez :

150 g vaj

75 g méz

csipet só

150 g porcukor

2 nagy tojás (L-es) 

450 g tönköly finomliszt

1 tk szódabikarbóna


Krém:

400 g tejszín 

130 g étcsokoládé 70%

400 g tejcsoki 33%

140 ml tejszin 6

50 g Aldis mascarpone (ez folyósabb mint a Lidlben kapható) 

Tetejére csoki, keksz

A mézet és a vajat egy lábosban nagyon alacsony lángon megolvasztom. Hozzákeverem a sót, a porcukrot, a villával kissé felvert tojásokat. Végül beleszitálom a lisztet és a szódabikarbónát. Végig villával dolgozom, a tészta nagyon ragadós, nem nyúlok bele. Szépen összeáll, lefedve hűtőbe teszem amíg a krém egy részét előkészítem. 

A 400 g tejszínt felforrósítom, hozzáadom a csokikat, hagyom olvadni majd összekeverem, akár botmixert is be lehet vetni. Hűtőbe teszem dermedni, majd folytatom a lapokkal. 

Sütőpapírra egy nagy hatost rajzolunk (akkora legyen, hogy a tepsink hátoldalán elférjen). Andris rajzolta meg nekem a hatost, ő szabadkézzel megrajzolja. Nekem nincs hozzá érzékem. 

A keksz tésztáját kiveszem a hűtőből. Sütőpapíron fogom nyújtani, ott fogom kivágni a hatost. Fontos, hogy nagyon vékonyra nyújtsuk a tésztát. Nekem állítható a nyújtófám, 3 mm-t választok (folpackot teszek a tésztára, úgy nem ragad amikor nyújtom). Ezzel a vastagsággal pont elég volt a massza 4 darab hatosra. A maradék tésztát mindig visszatettem a hűtőbe, ne lágyuljon meg. 

A kinyújtott tésztára teszem a sütőpapírból kivágott hatost és egy éles késsel körbevágom. Megszurkálom villával majd megy az előmelegített 170 fokos sütőbe 7-8 percre. Akkor jó, ha aranybarna. 

A megsült lapokkal óvatosan bánjunk, könnyen eltörhetnek. 

Mind a 4 lapot megsütöm. Az utolsóra tényleg csak koppanásra volt elég a tészta, nem volt maradékom. 

Ha megdermedt a csokikrém akkor hozzáadom a maradék 140 ml tejszínt, 650 g mascarponet és robotgéppel habosra keverem. Vigyázok, nem verem túl.  

Habzsákba teszem, egyszerű kör alakú véggel és körbepöttyözöm. A keksz belsejében nem kell szépen pöttyözni, oda csíkokban nyomom a krémet. Minden lapra kerül a krémből. Hűtőbe teszem éjszakára, hogy megpuhuljon, csokikkal dekorálom.

Inspiráció @bebepiskota