2022. február 18., péntek

Fekete keksz

 

Fekete keksz készült jó sok karamellizált fehércsokival. Tejeskávé mellé szuper választás. Rozsliszt is került benne, aminek én kifejezetten szeretem az ízét süteményekben. De nálunk a palacsinta is sokszor rozslisztes. 

A keksz fekete kakaótól ilyen szép sötét színű. A legtöbb nagyobb boltban kapható, szaga kicsit fura, de nem mondanám, hogy ízre valami más lenne. Az viszont igaz, hogy mintha egy picit több cukrot igényelne, úgyhogy az édesszájúak tehetnek plusz 1 kanál cukrot a kekszbe, bár nekünk így ízlett. 

A fekete kakaó nagyon sok mindenre használható. Lehet vele csodás fekete piskótát, muffint, vajkrémet torta burkoláshoz vagy éppen egy muffin tetejére is szuper. No meg kekszekbe. 


Hozzávalók (kb. 36 kekszhez) :
250 g puha vaj
150 g liszt
150 g világos rozsliszt átszitálva
70 g fekete kakaó
1 csapott tk. foszfátmentes sütőpor
1/4 tk. só
130 g cukor
100 g barnacukor
1 tk. vanília kivonat
150 g csoki (Callebaut karamellás csokit használtam, eredeti receptben fehércsokit karamellizálnak)


A hozzávalókat összekeverem (lisztek, kakaó átszitálva), a csokit is hozzáadom majd két részre osztom és rudat formálok, folpackba szorosan becsomagolom. Kb. 5 cm átmérőjű lett a rúd. Hűtőbe teszem legalább 4 órára, de akár éjszakára. Éles késsel kb. 1 cm vastag szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem távol egymástól (nálam 9 sült egyszerre), majd előmelegített 170 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. Hagyom a tepsiben kihűlni, majd femdobozban tárolom. 


Recept módosításokkal innen