2022. március 5., szombat

Áfonyás túróhabos torta

 


A torta Apósom szülinapjára készült. Gyors torta, ezúttal szögletes formában. Nincs négyzet alakú tepsim, de alufóliával kibélelve könnyen négyzet alakú piskótát lehet sütni.


Hozzávalók (16-18 cm-es tortához):
6 tojásból olajos piskóta (recept ITT) - a piskótát nagyjából 18x18 cm-esre sütöttem, de utána egyenletesen körbevágtam 16 cm-re, a piskótából 3 egyforma magas tortalapot vágok

Áfonyazselé:
500 g fagyasztott áfonya (Aldis) ezt cukor nélkül összeforraltam, mert jó edes volt. 3.5 lapzselatint hideg vízbe áztattam pár percre majd a még meleg áfonyához keverem, fontos, hogy a zselatin elolvadjon. Hűtőbe teszem, hagyom megdermedni

Krém:
250 g krémtúró 
400 ml tejszín 
3 ek. porcukor 
1 tk. vanília kivonat 
1/2 zselatin fix

A krémhez a tejszínt kemény habbá verem. A krémtúróhoz adom a porcukrot, vaníliát, zselatint majd spatulával beleforgatom a tejszínhabot.

Fehércsokis burkoló krém:
250 g fehércsokoládé 
150 g vaj
70 g tejszín 

Megtöltöm a tortát. Az alsó piskótára meg egy kevés krém, rá áfonya újra krém majd jön a következő tortalap. A krémet és az áfonyát úgy osztom el, hogy a 3. tortalapra már nem teszek, csak burkoló csokikrémet. Az áfonyát picit soknak tartottam, 2 evőkanálnyi kimaradt. Hűtőbe teszem néhány órára.

A burkoló krémhez a csokit megolvasztom, a tejszínt forrósítom, a vaj puha legyen. Mindent összekeverek, ha a vaj nem olvadna meg akkor mikróban picit olvasztom. 20-30 percre hűtőbe teszem majd robotgéppel habosítom. Mehet is a tortára. Végül dekorálom. Cukorgolyókat festettem fractal por ételfestékkel. Ugyanazokkal a por festékekkel a burkoló krémből is színeztem, kiskanállal dekoráltam a tortát.