2022. március 25., péntek

Puha kifli

 



Ez egy nagyon puha tönköly finomliszttel készült kifli.
A blogon korábban volt már több kifli recept, például egy teljes kiőrlésű kifli is. A receptet itt találjátok. Illetve a sokmagvasat is szeretem. Recept itt. A mostanihoz hasonló kifli receptem pedig itt található.


Hozzávalók 16 darabhoz:
350 g meleg tej (előbb 300-at tegyünk)
30 g élesztő 
20 g (1 ek.) cukor
1 tojás 
60 g tejföl 
600 g tönköly finomliszt 
15 g (2 csapott tk.) só
70 g olaj

1 tojás a tetejére


Egy nagy dagasztótálba teszem a 300 g langyos tejet, belemorzsolom a 30 g élesztőt. Hozzáadom a cukrot, sót, tojást, tejfölt, olajat és a lisztet. Egy lágyabb tésztát dagasztok robotgéppel néhányperc alatt. Én még adtam hozzá 50 g langyos tejet, de ez liszttől függ. Tönköly helyett búza finomliszt is mehet.
Lefedve kelesztem. Mikróban vagy sütőben szoktam keleszteni (nem bekapcsoltban :) ) Nagyjából 40-50 perc alatt duplájára kel. Lisztezett felületen két részre osztom,  bucit formálok és hagyom 15 percet pihenni.
Előbb az egyik bucit egy nagy kör alakúra nyújtom (kb. 35 cm átmérő), 3 mm vastagra. Akár egy pizzát 8 szeletre vágom. Szorosan feltekerem kívülről a csúcs fele haladva és kiflit formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a kifliket úgy,  hogy a vége alul legyen a sütőpapíron.
Megismétlem a másik bucival is, elkészítem az újabb 8 kiflit.
A tojást villával felverem adok hozzá 1 evőkanálnyi vizet, majd ecsettel vékonyan megkenem a 16 kiflit. A maradék tojást félreteszem. A pulton hagyom kelni 20 percet a kifliket (közben a sütőt előmelegítem 190 fokra) majd azt ami a sütőbe megy újra lekenem tojással. 190 fokon 16-18 perc alatt megsütöm. A másik tepsit is újra megkenem a maradék tojással és azt is megsütöm.
A kifli másnap is puha.