2021. január 22., péntek

Charlotte torta (túrós-barackos)


Nem mondanám egy pikk-pakk készen van tortának, de ha a piskótatekercs megvan, akkor tényleg gyorsan össze lehet dobni. Utána már csak dermed a hűtőben.
A túrókrém benne habkönnyű, a piskótatekercset kicsit túltöltöttem lekvárral, de így az igazi!
Lehet ezt teljes kiőrlésű piskótatekerccsel is készíteni. Recept hozzá ITT.


Hozzávalók (22.5 cm-es átmérőjű nem túl mély tálhoz):

Piskóta (33x39 cm-es tepsiben sütöttem):
4 L-es tojás (150 g tojásfehérje +75 g sárgája)
8 ek. cukor (150 g)
8 ek. olaj (80 g)
7 ek. liszt (150 g)
1 ek. kukoricakeményítő (20 g)
1/2 tk. sütőpor

1 üveg házi, sűrű baracklekvár

Krém:
450 g krémtúró (Aldiban van laktózmentes is)
350 g görög joghurt (vagy leszűrt, sűrű joghurt)
3-4 ek. átszitált porcukor
300 g habtejszín
1 tk. vaníliakivonat
1.5 zacsi zselatin fix
 
200 g barack (konzerv) apróra vágva


A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket a cukorral kemény, fényes habbá verem, hozzáadom a sárgákat, az olajat. Eddig robotgéppel dolgozok. Spatulára váltok és beleszitálom a sütőpor-liszt-keményítőt. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem majd 170 fokos előmelegített sütőben 15-17 perc alatt megsütöm. Mindenképpen tűpróbával érdemes ellenőrizni. Ha készen van, akkor egy konyharuha segítségével gyorsan feltekerem. Hagyom kihűlni majd egy üveg házi baracklekvárral megkenem és szorosan feltekerem.
Előkészítem az aprított barackot. A krémhez a tejszínt kemény habbá verem. A krémtúrót, a görög joghurttal, porcukorral, vaníliakivonattal összekeverem. Beleszitálom a zselatin fixet is és robotgéppel csomómentesre dolgozom. Végül spatulával beleforgatom a tejszínhabot és a barackot is.
A piskótatekercset felszeletelem. Figyelek arra, hogy egységes vastagságúak legyenek a szeletek, nem túl vastagok. Egy tálat kibélelek folpackkal. Az aljára egyengetem a piskótatekercs szeleteket ( a szebbeket :D ) Megtöltöm a krémmel. A maradék piskótatekercs szeleteket a tál tetejére osztom (ez lesz a torta alja amikor megfordítom). Hűtőbe teszem dermedni (legjobb, ha egy éjszakát pihen a torta). Tálaláskor egy tálra fordítom a tortát.