2013. július 9., kedd

Málnatorta ricottával, mascarponeval


A torta Édesanyám szülinapjára készült. Még tavasz végén ünnepelte, de mi most tudtuk felköszönteni.

Hozzávalók (19 cm-es tortakeretbe, 8-10 szelethez)

Kakaós piskóta (18 cm-es tortaforma:
3 tojás
6 ek. nádcukor
6 ek. olaj
3 ek. kakaó
4 ek (tönköly)liszt
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor

Málnakrém:
350 g málna
100 g nádcukor
1 csomag lapzselatin (10 g)
500 g ricotta
30 g (nád) porcukor
250 ml tejszín
100 g mascarpone

100-200 g málna tálaláshoz

Alapvetően a terv az volt, hogy Szonja, az Édesem blog írójának ezt a tortáját sütöm meg. De már a kezdetben eldőlt, hogy változtatni kell, muszáj kakaós tésztával készíteni, hogy mindenkinek a kedvére való legyen. Aztán a krémet még mindig aszerint akartam készíteni, de ezúttal a tejszínhab tolt ki velem. Nem is értem miért akartam most újítani és robotgéppel nekiesni a tejszínnek, holott mindig a habszifonban készítem. Hát így jártam. A konyha plafonig tejszínes lett, de habom nem lett. Így muszáj volt változtatni a recepten.

A torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy 18 cm-es tortaformára, amiben a kakaós piskótát sütjük, illetve azon kívül egy állítható tortakeretre, amit ezúttal 19 cm-re állítunk, a lényeg, hogy a krém jól körbe tudja majd ölelni a piskótát.
Előbb a piskótát sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet, kakaót és sütőport egy tálban összekeverjük. A 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjéket 6 ek. cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat majd a 6 evőkanálnyi olajat. Beleszitáljuk a kakaó-sütőpor-liszt keveréket. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe helyezzük és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Kivesszük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a torta sül és hűl elkészítjük a krémet. A 350 g málnát megmossuk, leszűrjük, kissé megszárítjuk majd egy lábosban 100 g cukorral összemelegítjük. Amint forr elzárjuk a tüzet és szűrőben átpasszírozzuk. Finomabb ha a magok nem kerülnek a krémbe. A cukros málnapürét (ami egész folyós amúgy) félretesszük meghűlni.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre. A ricottát a porcukorral elkeverjük és a málnához keverjük. Kézi habverővel simára keverjük. Kiveszünk 2-3 evőkanálnyit ebből egy lábasba és a kinyomkodott zselatinnal összemelegítjük, amíg a zselatin elolvad. Visszaöntjük a zselatint a ricottás-málnás keverékbe. A tejszínt kemény habbá verjük (nálam habszifonban). Beleforgatjuk a mascarponet, majd az egészet a málnás-ricottás keverékhez adjuk és simára keverjük. A krém kissé folyós lesz, de néhány óra alatt szépen megszilárdul majd.
A piskótát háromba vágjuk. A tortakeret aljába tesszük az alsó piskótát - fontos, hogy a keretet nagyobbra hagyjuk mint a piskótát- majd ráöntjük a krém harmadát, következő lap és következő adag krém, végül az utolsó piskóta és a maradék krém is a tortára kerül. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb ha éjszakára. Tálaláskor egy vékony késsel elválasztjuk a tortát a kerettől majd málnával kínáljuk. Szeleteléskor érdemes folyamatosan a kést lemosni, hogy ne színezze be a piskóta a krémet. A piskótát jól átitatja a krém, úgyhogy nem egy száraz tortára kell gondolni. Tálaláshoz jó ha bőven van málna, nem annyi amennyi a fotón, mi is ettünk még mellé.