2013. július 15., hétfő

Tök krémleves kaporolajjal


Eredetileg főzelék volt tervben. Elmondom mi történt. Egészben vettem a tököt és nincs gyalum. A karalábélevesből megtanultam, hogy a reszelésnek bizony csúnya vége is lehet, mármint egy ronda de finom levesünk / főzelékünk lesz.
Aztán gyorsan rákerestem a krémlevesre, mert hát én köztudottan szeretek pépesíteni :) És találtam egy izgalmasat. Mautner Zsófinak ezt a receptjét vettem alapul, de módosítottam itt-ott (tejmentesen készült, hogy Kristóf is ehessen belőle). A kaporolaj macerásnak tűnik, de nehogy kihagyjátok! Ha több készülne belőle, akkor a maradék salátaöntetként tökéletes!

Hozzávalók (3-4 adag):
Leveshez:
600 g tök (megtisztítva, kockára vágva)
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. vaj
2 ek. olívaolaj
4 szál kapor
4 ek. zsíros tejföl
zöldségalaplé

Kaporolajhoz:
50 ml olaj
5 szál kapor


Érdemes a kaporolajjal kezdeni, mert állnia kell. A kaporolajhoz a kaprot blansírozzuk (leforrázzuk) majd aprítógépben az olajjal pürésítjük. Hagyjuk 1-2 órát, majd tea filteren átszűrjük.
A vaj és olajon üvegesre pároljuk az aprított hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott tököt, felöntjük alaplével (ennek hiányában vízzel), hozzáadjuk a kaprot. Ízlés szerint sózzuk (fehérbors is mehet bele, nálam bababarát verzió készült, így az kimaradt). Ha puhára főtt a tök eltávolítjuk a kaprot és a levest botmixerrel pürésítjük. Végül hozzáadjuk a tejfölt is. Már nem forraljuk fel.
Hidegen, de akár melegen is tálalható.