2013. július 29., hétfő

Ciderpalacsinta


Egy gyors palacsinta, fűszeres túrókrémmel és ribizlivel. Benne tej és ásványvíz helyett cider. Süssétek meg, amíg még tart a ribizliszezon. Vagy a nagy melegben vegyetek rá valakit süsse meg Nektek :)


Hozzávalók (12 palacsintához, 23-25 cm-es serpenyőben):
2 tojás (M-es)
csipet só
300 g (tönköly)liszt
570 ml cider (Somersby almásat használtam), ne legyen hűtőtt
25 ml olaj

Túrókrém:
350 g túró
200 g zsíros tejföl
80-100 ml tejszín
60 g méz
1 csapott tk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt kardamom

Ribizliszósz:
300 g ribizli (akár fagyasztott is lehet)
3-4 ek. (nád)cukor
1/2 kk. agar-agar (vagy egy kevés pektin vagy zselatin), de akár elhagyható

50-100 g ribizli tálaláshoz

Előbb a palacsintákat sütjük meg. A két tojást a csipet sóval kissé felverjük majd apránként hozzáadjuk a lisztet és a szobahőmérsékletű cidert (váltakozva). Robotgéppel dolgozunk. Nem kell bele teljesen két üveg cider, de gondolom senki nem esik kétségbe, le fog az csúszni sütés közben :) Sőt javaslom hűtsetek be még egyet! :) Végül az olajat is hozzáadjuk és forró serpenyőben sorra megsütjük a 12 palacsintát. Nekem nem kellett a serpenyőt olajozni (eleve a tésztába volt a palacsinta és nem tapadt oda), de ha olyan a serpenyő, hogy beletapad, akkor javaslom az ecsetes olajozást minden palacsinta után.

Elkészítjük a túrókrémet. Botmixerrel pürésítjük a túrót a tejföllel, hozzáadjuk előbb a 80 ml tejszínt (majd a végén állagtól függően tehetünk még bele 10-20 ml-t), mézet és fűszereket. Ha nem elég krémes, akkor adjunk még hozzá folyékony tejszínt.

A ribizliszószhoz egy lábosban a megtisztított ribizlit összemelegítjük a cukorral, míg az elolvad. Beleszórjuk az agar-agart (de akár pektin vagy zselatin is lehet), felforraljuk. A zselésítő anyag akár elhagyható, de akkor folyósabb lesz a palacsintában a szósz.

Végül elosztjuk a túrókrémet és a ribizliszószt is 12 felé és a palacsintákat megkenjük előbb a túrókrémmel majd a ribizliszósszal. Feltekerve vagy összehajtogatva tálaljuk friss ribizlivel.