2013. július 2., kedd

Húsos-sajtos rakott cukkini


Most már javában cukkiniszezon van. Nálunk a rakott verzió a kedvenc. Ezúttal egy húsos, paradicsomos, sajtos változat.


Hozzávalók (32*23-as mélyebb tepsibe):
250 g darált csirkehús
250 g darált borjúhús
150 g rizs
3-4 ek. olívaolaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk. só
1/2 kk. őrölt szerecsendió
150 ml paradicsomlé
1500 g cukkini (nálam 5 db.)
200 g reszelt gouda sajt

A cukkiniket megmossuk, karikára vágjuk és megsózzuk. Egy száraz serpenyőben egyesével átsütjük a cukkinikarikák mindkét oldalát. Akár grillezhetjük is. Nem kell készre sütni, de jó ha egy kis színt kap és egyben ízes is lesz ettől a rakott ételünk. Ez kicsit hosszas folyamat, nálam 20 percet tartott, de ízre szerintem sokkal másabb lesz így a rakott cukkini. Félretesszük a cukkinit, elkészítjük a tölteléket. 
A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk majd az olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a darált húsokat majd beleszórjuk a megmosott rizst, fűszerezzük majd alaposan átsütjük (ha szükséges adunk hozzá vizet). Amikor már szinte készen van hozzáöntjük a paradicsomlevet is. Fontos, hogy a rizst puhára főzzük és a hús is készre süljön.
A sajtot apróra reszeljük.
A cukkinit és sajtot 3 részre osztjuk, a húsos tölteléket ketté. A tepsiben rétegezzük őket: cukkini, sajt, húsos töltelék majd elölről. Cukkinivel zárjuk és megszórjuk a maradék sajttal.
Előmelegített 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt átsütjük. A végén egy kicsit meg is piríthatjuk a sajtot a tetején. Tejföllel, joghurttal kínáljuk. A legfinomabb másnap, ha összeértek az ízek.