2019. március 4., hétfő

Pilóta vaníliás karika torta


Hétvégén ünnepeltük Andris szülinapját. A pilóta vaníliás karika nagy kedvence, így az ihlette torta készült. Alul egy vaníliás piskóta, rá egy vékony tejcsokis réteg, pilóta vaníliás karika darabkák, majd vaníliakrém és benne is vaníliás karika keksz darabkák.


Hozzávalók (20 cm-es tortához):

Piskóta:
2 nagy tojás (L-es) szétválasztva
4 ek. (nád)cukor
4. ek. olaj/olvasztott vaj
4 ek. (tönköly) finomliszt
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor
1/4 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1/2 tk. vaníliakivonat

Tejcsoki ganache:
150 ml tejszín
260 g tejcsokoládé (jó minőségű, pl. Callebaut)

Vaníliakrém:
7 tojássárgája
100 g cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
40 g (tönköly) finomliszt vagy kukoricakeményítő
500 ml zsíros tej
4 lapzselatin
300 ml tejszín

150 g pilóta vaníliás karika (1 doboz)


A tejcsoki krémmel kezdek. A tejszínt felforrósítom és  hozzáadom a csokit, kicsit hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem. Szobahőmérsékleten hagyom dermedni legalább fél napot.
A piskótához előmelegítem a sütőt 175 fokra (légkeveréses). A tojásokat szétválasztom. A 2 tojásfehérjét a 4 ek. cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat, a vaníliát, majd az olajat is. Eddig robotgéppel dolgoztam, most spatulára váltok és beleszitálom a lisztet és a sütőport. Óvatosan beleforgatom. 23 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába teszem a masszát és nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni. A szélét nem akartam felhasználni a piskótának, ezért egy 20 cm-es tortakarikával kivágtam a piskótát. Illetve ha púpos lenne a teteje, azt is érdemes egyenesre vágni.
A vaníliás karikából 100 grammot apróbb darabokra vágok (ez kerül a tortába). a maradékkal lehet dekorálni.
A vaníliakrémhez a tojássárgákat összekeverem a cukorral, vaníliamagokkal, a liszttel/kukoricakeményítővel és adagonként a tejjel is. Kézi habverővel dolgozok. Lassú tűzön kevergetem, addig míg jó sűrű nem lesz. Elzárom a tüzet. A 4 lapzselatint hideg vízbe áztatom 5 percre majd a vaníliakrémhez adom és alaposan elkeverem. A krémet szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, úgy hogy gyakran belekeverek, ne képződjön bőr a felületén. Esetleg érdemes egy folpackot a krém felületére tenni, az meggátolja a bőrösödést. A tejszínt lazább, nem túl kemény habbá verem. Ha kihűlt a vaníliás krém, akkor egy spatula segítségével a tejszínt beleforgatom.
Jöhet a torta összeállítása. Tortakeretbe teszem a piskótát. Én még egy nejlon tortafóliát is szoktam bele tenni, sokkal könnyebben tudom elválasztani a tortakarikától ezáltal a krémesebb tortákat.
A piskótát jó szorosan vegye körbe a tortakarika. Teszek rá 250 grammot a csokikrémből ( a maradékkal lehet dekorálni, vagy másra használom fel). Aztán jön 50 g aprított pilóta vaníliás karika keksz, 300 g vaníliakrém, újra 50 g aprított vaníliás karika és végül újabb 300 g vaníliakrém. A tortát alufóliával lefedem és mehet éjszakára dermedni a hűtőbe. A maradék vaníliakrémet is hűtőbe teszem, abból fogok másnap a dekoráláshoz használni (maradni fog ebből is, de elfogy egyéb desszerthez). Másnap a tortára a szobahőmérsékletű csokikrémet (ne legyen túl folyós, ha az akkor 10-15 percre hűtőbe teszem) és a kissé habverővel átkevert vaníliakrémet habzsákokba teszem. A tortát vaníliás karikákkal és a vanília és csokikrémmel dekorálom.
* tipp: amennyiben a 23 cm-es tortaformába megsült piskótát nem akarja valaki körbevágni, akkor több csokis és több vaníliás krémet tehet rá, úgy alig marad maradék krém.