2019. március 26., kedd

Füstölt sajtos pite zöldekkel


Vendégvárónak szeretek pitét sütni. Melegen, hidegen és újramelegítve is tökéletes. Ezúttal zöldborsó, brokkoli, leveles kel, jó sok petrezselyem és füstölt sajt került bele. A tetejére is reszeltem egy adag füstölt sajtot, szórtam rá aprított tökmagot és apróra vágott petrezselymet.

Hozzávalók (26-28 cm-es piteformába):
Pitetészta:
100 g olvasztott vaj
1 nagy tojás
1 tk. só
50 g tejföl
150 g tönköly finomliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

Töltelék:
2 lilahagyma
1 csokor petrezselyem
150 g brokkoli (6-8 rózsa)
50 g zöldborsó
50 g fodros kel
olívaolaj
1 tk. só
220 g füstölt sajt (karaván) (150 a töltelékbe + 70 a tetejére)
3 nagy tojás
200 g tejföl
50 g tökmag

A pitetésztához egy villa segítségével összekeverem az olvasztott vajat a tojással, hozzáadom a sót, a tejfölt és a liszteket. 10-20 percre hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket.
A lilahagymákat megtisztítom, felszeletem. Egy nagyobb serpenyőbe teszem. Locsolok rá olívaolajat. Üvegesre párolom, hozzáadom a kis rózsákra szedett brokkolikat, zöldborsót, aprított fodros kelt, fél csokor aprított petrezselymet, sózom. 5-7 perc alatt a zöldségeket átsütöm. Hagyom egy picit hűlni. Addig a tésztát kinyújtom és beleteszem egy piteformába, vagy egy levehető nyelű serpenyőbe. Villával megszurkálom majd mehet az előmelegített 190 fokos sütőbe 10-12 percre.
Közben a tojásokat villával felverem, hozzáadom a tejfölt, beleszórom a sült zöldségeket és az aprított karaván sajtot (150 g).
A maradék 70 g füstölt sajtot apróra reszelem, hozzáadom a maradék fél csokor aprított petrezselymet és az aprított tökmagot.
Ha a pitetészta kissé átsült kiveszem és ráöntöm a tölteléket, majd megszórom a sajtos-petrezselymes-tökmagos keverékkel. 175 fokon 30-35 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor érdemes rátenni egy sütőpapírt.
Jó étvágyat!