2019. március 15., péntek

Paradicsomsaláta fetával, sült lilahagymával és csirkemájjal


Paradicsomot szezonon kívül nagyon nagyon ritkán veszünk. Most éppen sikerült ízes darabokat venni, de alapjáraton szezonjában az igazi. Főleg ha azt szüleim a várkudui kertből hozzák vagy éppen a Lehel piacról veszem Csabáéktól a 32-es standon. Na azok az igazi paradicsomok! Úgyhogy ezt a fogást észbe tartom és nyáron újra elkészítem!
A paradicsomsalátába került fetasajt, aprított petrezselyem, olívaolaj, hozzá sült lilahagyma és hát a baconbe tekert csirkemáj megkoronázta a fogást.
A paradicsomokról természetesen még szezonjukba készültek a képek.


Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg paradicsom
200 g fetasajt
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
4 lilahagyma
500 g csirkemáj
200-250 g vékony szeletes bacon
só, bors


Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit. A csirkemájakat a vékony bacon szeletekbe göngyölöm. Nem fűszerezem. 200 fokos sütőben nagyjából 25-30 perc alatt megsütöm. A göngyölt májak ne érjenek össze. Az első 15 percben lefedve sütöm, aztán anélkül.
A lilahagymákat megtisztítom, szeletekre vágom. Locsolok rá olívaolajat és megsózom. Ha a máj már 10 perce sült, akkor egy másik tepsibe a lilahagymát is sülni teszem. A hagymáknak nagyjából 15 perc kell, akkor jó, ha már barnul a széle.
Amíg sült a csirkemáj és a hagyma elkészítem a paradicsomsalátát. A paradicsomot megmosom, szeletelem, a fetát is apróbb kockákra vágom. A petrezselymet megmosom, megszárítom és apróra vágom. Egy nagy tálban összekeverem a paradicsomot, fetát, petrezselyemzöldet és locsolok rá olívaolajat. Végül sózom, de csak picit, a feta ugyanis sós.
Ha megsült a máj és a lilahagyma, akkor jöhet a tálalás. A paradicsomsalátára teszek a sült lilahagymából és a göngyölt májból. Ha szükséges még sózom, illetve lehet borst darálni rá.