2013. július 4., csütörtök

Halburger zöld fűszeres szósszal


Szeretitek a cidert? Nekem a klasszikus almás a kedvencem, de azért kíváncsi voltam a vörös áfonyásra és körtésre is, azok is nagyon finomak! A feladatom egyszerű volt: Somersby ciderrel sütni-főzni, vagy italként ajánlani a főztömhöz. Elsőként egy olyan fogás készült a konyhámban, ami mellé szerintem igen jól passzol a behűtött cider. Nyáron a társasági étkezések még inkább előtérbe kerülnek. Gyakoriak a közös baráti/családi vacsorák, piknikezések, grill partik, beszélgetések, iszogatások. Nos ehhez szerintem tökéletes ez a halburger-cider páros. 
Másfél éves örökmozgónk egy asztalnál eszik velünk, így megpróbáltam bababaráttá / egészségessé tenni ezt az ételt. Ha három összetevőt elhagyunk máris ehetik a picik is: a szezámmagot, a dijoni mustárt és a harmadikat gondolom kitaláltátok. Naná, a cider az! :)
A legmunkásabb a bucikat elkészíteni. Amennyiben vendégsereget várunk vele érdemes a szószt előre elkészíteni, a halfasírtot is sütésre előkészítve hűtőben tartani, a bucikat elkezdeni keleszteni, a salátát megmosni és a cidert behűteni. Érkezéskor nem marad más hátra mint a bucikat és fasírtokat megsütni és onnantól kezdve mindenki készítheti a maga mini-halburgerét.


Hozzávalók (16 mini halburgerhez - 3-4 főnek elegendő adag):

Teljes kiőrlésű bucik:
200 g tönköly finomliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csomag szárított élesztő (5 g)
1/2 tk. só
50 g görög joghurt
1 tojás (1/2 tojás a tésztába, 1/2 tojás a tetejét megkenni)
20 ml olaj
130 ml langyos víz ( vagy tej)
tetejére szezámmag

A tojást villával kissé felverjük, majd két részre osztjuk (a legkönnyebb ha digitális mérleggel osztjuk ketté, nagyjából 30-30 g lesz), vagy akár pohárban is kettéoszthatjuk. Egyik fele a tésztába, másik felével a bucik tetejét fogjuk megkenni sütés előtt.
A liszteket, sót, élesztőt egy dagasztótálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a fél tojást, olajat és a langyos vizet. Víz helyett akár tejet is használhatunk. A robotgép dagasztókarjával néhány perc alatt homogén tésztává dagasztjuk. Természetesen akár kézzel is dagaszthatjuk. Lefedve duplájára kelesztjük. Kb. fél-egy óra alatt. Amíg kel a tészta elkészíthetjük a zöldfűszeres szószt és a halfasírtot.
Ha megkelt a tészta kissé átgyúrjuk, ha szükséges lisztes kézzel 16 egyforma részre osztjuk (35-40 g-os darabkákra osztjuk). Zsemléket formázunk belőle. Érdemes megnézni Limaránál a videót a bucik formázásáról. Sütőpapírral bélelt tepsiben konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük (kb. 20 perc alatt). A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Nekem két tepsiben fért el ez a mennyiség, így előbb az egyik tepsiben levő bucikat kentem meg tojással és szórtam rá szezámmagot. 190 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Majd a következő tepsiben levő adagot is megkenjük a kissé felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Amennyiben 2 évesnél fiatalabb gyereknek is adunk belőle, ne tegyünk szezámmagot az ő zsemléjére.

Zöld fűszeres-fokhagymás szósz:
7 gerezd fokhagyma
50 ml olaj
6-7 szál citromillatú bazsalikom (nagyobb csokor)- ha nem citromos akkor +1 ek. citromlé
4-5 szál petrezselyem (kisebb csokor)
20-25 szál snidling
400 g zsíros tejföl (20 %)
3 tk. dijoni mustár (csípős)

A fokhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk és a fél deci olajon üvegesre sütjük. A megtiszított és megszárított zöldfűszereket aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymás olajat, a tejfölt és a dijoni mustárt. Homogén szósszá aprítjuk. Megjegyezném, hogy amennyiben kisebb gyermeknek is készül az ő adagjából a dijoni mustár elhagyható.

Halfasírtok (16 darabhoz):
450 g friss halfilé (afrikai harcsa)
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
1 kis csokor citromillatú bazsalikom (4 szál) - amennyiben nem citromillatú, úgy egy kevés friss citromlevet csöpögtessünk bele (1 ek.).
3 ek. tönköly zsemlemorzsa
1/2 tk só
1 tojás

egy kevés olaj

A friss halat nézzük át, hogy ne legyen benne szálka. Megmossuk majd konyhai papírtörlőkendővel szárazra töröljük. Apró kockákra vágjuk. A fokhagymát és hagymát is megtisztítjuk, kettévágjuk. A bazsalikomot megmossuk, salátacentrifugában megszárítjuk. Aprítógépbe tesszük a halat, fokhagymát, hagymát, citromillatú bazsalikomot, zsemlemorzsát, sót és a tojást. Alaposan aprítsuk, de azért ne teljesen pépesre, maradjanak még benne apróbb darabok. Enyhén olajos kézzel 16 kerek, lapos fasírtot formálunk és egy kevés időre folpack-al lefedve hűtőbe helyezzük. Érdemes összehasonlítani a bucik méretével, hogy nagyjából akkora fasírtokat süssünk. Egy serpenyőt ecset segítségével olajozunk. Ne tocsogjon benne az olaj, hanem csak éppen legyen kikenve. A fasírtokat forró serpenyőben sütjük, közepes lángon. Mindkét oldalát 2-3 percig süssük, míg szépen átsül. Akár grillezni is lehet.

Amire még szükségünk lesz tálaláshoz az jó sok friss vegyes salátalevél. Összerakjuk a halburgert: a zsemléket kettévágjuk, megkenjük a szósszal, teszünk rá egy halfasírtot majd újabb adag szószt és salátaleveleket.
És ami ne maradjon ki: igyunk mellé behűtött Somersby cidert. Leginkább az almás és a vörösáfonyás passzolt a halburgeremhez.