2013. július 27., szombat

Sült céklás szendvics rozmaringos ricottakrémmel


Blog nevéhez hűen színek a konyhában, azaz a terítéken. Cékla. Sokszínű. Puhára sült. Mindez egy gyors szendvicsben, amit magunkkal vihetünk a strandra.


TeaRoom lányok egy Beach Blogger Bisztrot képzeltek el az 58. VKF!-re. Az én képzeletbeli bódémban többek között ilyen szendvics is kapható lenne. Persze minden más is: rengeteg sütemény, limonádék, palacsinták, burgerek. És minden colors módban: egészséges, természetes alapanyagokkal a lehető legszínesebben.
Már régóta terveztem a Szimplában chioggia csíkos céklát venni. Ezúttal végre eljutottam hozzájuk. Ha ott jártok a hatalmas zöld fűszer és sajt kínálatot se hagyjátok ki!
Amit röviden érdemes a csíkos cékláról megjegyezni az, hogy párolással, főzéssel bizony elveszti a szépségét. Sütéssel viszont nem. És szerintem sokkal de sokkal puhábbra sül ez a fajta cékla! Csak úgy olvad a szájban.


Hozzávalók (2 szendvicshez):
2 darab bagett (vagy akár kifli, zsemle, ciabatta, ami éppen akad)
3 apró cékla
néhány szelet sajt (nálam a Szimplában vásárolt vörösboros és natúr sajt)
1 ág rozmaring
maldon só

Szendvicskrémhez:
100 g ricotta
2 ek zsíros tejföl
1 ág rozmaring
só, bors ízlés szerint

Előbb a céklákat süssük meg. Akár előző napon is készülhet. 200 fokos sütőben 35-45 perc alatt alufóliába burkolva puhára sütjük. Hústűvel ellenőrizzük ha puha. Vegyük ki a sütőből és alufóliába burkolva hagyjuk langyosra hűlni.
Készítsük el a szendvicskrémet. A ricottát a tejföllel és az apróra vágott rozmaring levelekkel keverjük össze, ízlés szerint fűszerezzük.
Csak annyi maradt hátra, hogy meghámozzuk a céklákat, szeleteljük, megkenjük a szendvicseket és megpakoljuk a sok finomsággal.