2013. július 31., szerda

Ricottás szedertorta


Egyszerű és nagyon finom szedertorta ricottával. Gyönyörű színe lesz a krémnek a szedertől.


Hozzávalók (19 cm-es tortához)

Tortalap:
2 tojás szétválasztva
4 ek. (nád)cukor
4 ek. olaj 
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor
4 ek. (tönköly)liszt

Krém:
400 g szeder (ebből 300 g a krémbe, 100 g díszítéshez)
75 g (nád)cukor
500 g ricotta
250 ml tejszín
1 zacskó lapzselatin (6 db, 10 g)

A tortalapot sütjük meg előbb. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 cm-es kapcsos tortaformát. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat majd az olajat is. Félretesszük a robotgépet és spatulával dolgozunk tovább. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Spatulával homogénre keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Tepsibe öntjük és 25-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük készen van-e (ha beleszúrjuk a hústűt kihúzva nem szabad ragadnia) vagy akár ha egy kiskanállal egy pontban megnyomkodjuk a piskótát és az szépen szivacsosan reagál, azaz visszaáll a helyére, akkor is azt jelenti készen van, de ha nyoma marad a kiskanálnak, akkor érdemes még sütni. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lappá vágjuk.
A krémhez a 300 g szedret a cukorral összeforraljuk, botmixerrel pépesítjük, majd szűrőben átpasszírozzuk, eltávolítjuk a magokat. Hagyjuk kihűlni. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinból kinyomkodjuk a vízet, majd egy lábosba tesszük és rákanalazunk 2-3 evőkanálnyi szederpürét (ami egyébként elég folyós lesz). Felforraljuk. A ricottát a szederrel homogénre keverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a szedres zselatint és a tejszínhabot is. A habot már spatulával dolgozzuk bele, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze. A krémet három részre osztjuk.
Egy tálra tortakarikát helyezünk és bele a legalsó lapot, úgy, hogy legyen egy kevés hely a tortalap körül, tudja a krém azt körülvenni. Beleöntjük a krém egyharmadát. Következő lapot is beletesszük, rá a második adag krémet majd az utolsó lapot és végül a maradék krémet. Hűtőbe tesszük 3-4 órára, de legjobb ha éjszakára. Tálaláskor a maradék szederrel kínáljuk.