2016. október 1., szombat

Chocolate chip cookies, azaz ropogós csokis keksz



Régen hoztam új receptet. Ez viszont annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztani. Kristóf szerint ez a keksz isteni. Ha csokicseppes kekszet sütnétek ezt mindenképpen javaslom kipróbálni. Tönköly finomliszttel készült, de következőre zabpehelylisztet és teljes kiőrlésű liszteket is kipróbálok, szerintem azzal is működni fog, csak valószínű kevesebb liszt kell bele. Fontos, hogy ragacsos állagú tésztát kapjunk, amit kanállal teszünk a sütőpapírra, tehát nem egy könnyen gombócozható massza ez.


Chocolate chip cookies

Ropogós csokis keksz

Hozzávalók (20-22 darabhoz)

120 g sótlan vaj
150 g nádcukor
50 g kókuszvirágcukor (készíthető csak nádcukorral is, de ha van érdemes egy kevés sötét melaszos nádcukrot is tenni bele)
1 tojás
1 tk. vaníliakivonat
210 g (tönköly) finomliszt
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
150 g süthető (étcsokoládé) csokicsepp (kisebb méretűt használtam)


A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat egy nagyobb edényben megolvasztom. Hozzáadom a cukrokat, belekeverem a tojást és a vaníliakivonatot (kézi habverővel éppen csak elkeverem, nem kell habosra keverni), hozzáadom az átszitált lisztet, sütőport és szódabikarbónát. Belekeverem a csokicseppeket.
Nagyjából 1 evőkanálnyi adagokból sütőpapírral bélelt tepsibe gombócokat/kupacokat szedek (jó távol egymástól). A tészta kissé ragadós, de az a megfelelő állag. A forró sütőben 10-12 perc alatt sütöm aranybarnára. A szélén már látszani kell a barnulásnak, akkor lesz jó. Tepsiben hagyom 1 percet kihűlni, mert forrón még puha és utána teszem át egy rácsra kihűlni.
* Kisebb méretű kekszek is süthetőek, bár Amerikában ennél sokkal nagyobbak készülnek, például lásd itt (a barna, kakaós csokis kekszet érdemes nézni, amit a kezemben fotóztam) :)




Recept kisebb módosításokkal innen