2022. október 4., kedd

Vöröslencse krémleves

 

A krémlevesnek továbbra is nagy sikere van itthon. Ez az, amibe szinte bármit beleturmixolhatok, biztosan megeszik a válogatós gyerekeim is. Tény, hogy egy szuper levesfőzőm van, amiben a zöldborsót is extra krémesre tudom turmixolni.

Feltétnek pirított kenyérkockákat szoktam készíteni, valamilyen magvakat és ezúttal friss ropogós répa is került rá. Általában, ha van maradék kenyér (akár csak 1-2 szelet) azt beteszem a fagyasztóba és ilyenkor nagyon jó elővenni. Felkockázom majd valamilyen olajjal serpenyőben pirítom. Tökmag és olívaolaj a kedvencem.


Hozzávalók (6- 8 adaghoz):
1 ek. olívaolaj 
1 vöröshagyma 
2 édesburgonya (350 g)
5 db sárgarépa  (450 g)
250 g vöröslencse (1 bögre)
1 tk. kakukkfű
1.5-2 liter víz, ellepje, közben is pótoltam
Só, bors

1 ek. vaj, elhagyható

Tálaláskor pirított kenyérkocka, friss répa, pirított napraforgómag

A felkockázott vöröshagymát az olajon átsütöm, hozzáadom a meghámozott feldarabolt édesburgonyát és répat. Picit átsütöm, hozzáadom a vöröslencsét, kakukkfüvet, sózom, teszek bele egy kevés őrölt fehérborst. Öntök rá vizet, hogy bőven ellepje. 25-30 percet forralom alacsony lángon, közben adok még hozzá vizet. Turmixolom (szeretek egy kis vajat is beletenni), ha szükséges adok még hozzá vizet és sót. A feltétekkel tálalom. A leves másnapra nagyon be tud sűrűsödni, vízzel fellazítom és újra szuper.

Recept Green Kitchen Stories (ott kevesebb lencsével készül)