2019. július 31., szerda

Csokitorta


Dávid szülinapját Szolnokon is ünnepeltük, oda vittem ezt a csokitortát. A nagy melegben külön a krémeket hűtőtáskában, a piskótát pedig készre vágva. Nem volt más hátra mint összerakni és díszíteni a rengeteg csokival. Került rá mini oreo keksz, kinden bueno, daim csoki és marcipános ritter sport. 


Hozzávalók (18 cm-es tortakeretbe, (8-10 szelethez):
3 tojásból kakaós piskóta. Recept ITT

Étcsokihab:
100 g étcsokoládé (callebaut 70%)
350 ml tejszín (70+280 eloszlásban)
40 g vaj
1 ek. porcukor

Tejcsokihab:
150 g étcsoki
300 ml tejszín (50+250 ml eloszlásban)
30 g vaj

Ha megsült és kihűlt a kakaós piskóta, akkor legalább 3 egyforma vastagságú tortalapot vágok. A piskóta púpos tetejét nem használom fel.
Az étcsokikrémhez egy lábosban (vagy mikróban) összeolvasztom a 100 g csokit, 70 ml tejszínt, a 40 g vajat és az 1 ek. porcukrot. Homogénre keverem, majd hagyom szobahőmérsékletre hűlni. A maradék 280 ml tejszínt kemény habbá verem. Spatulával óvatosan a csokikeverékhez forgatom. Hűtőben dermesztem akár egy éjszakán keresztül.
A tejcsokihabbal is hasonlóan járok el. A 150 g csokit, 50 ml tejszínt és a 30 g vajat melegítem, közben kevergetem míg homogén lesz. Hagyom kihűlni és végül spatulával óvatosan beleforgatom a 250 ml kemény tejszínhabot. Felhasználásig ezt is hűtőbe teszem.
A tortát összeállítom: a csokikrémeket habzsákokba teszem (étcsokikrém kissé dermedt lesz, annak hagyok pár percet, hogy kissé felmelegedjen). Egy papír tortakorongra teszek egy kevés étcsokikrémet, azzal ragasztom oda a legalsó tortalapot (hogy ne csússzon el). A habzsákokból felváltva ét- és tejcsokikrémet nyomkodok a legalsó tortalapra. Ráteszem a második tortalapot, arra is nyomkodok jó sok krémet (mindkét félét), végül ráteszem az utolsó tortalapot és azt is telenyomkodom a krémekkel. Végül csokikkal, kekszekkel díszítem. Nálam mini oreo, marcipános ritter sport, kinden bueno és daim csoki került rá. Érdemes szeletelés előtt 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy összeálljon a torta.