2019. augusztus 27., kedd

Csokitorta



Őrölt mandulás és kakaós piskótarétegek között tej- és étcsokoládéhab. Tetején kakaós piskótamorzsával és sok finomsággal.


Hozzávalók (23 cm-es tortához, 12-14 szelethez):

Piskóta:
2 nagy tojás (L-es)
4 ek. (nád)cukor
4 ek. (kókusz)olaj
2 ek. őrölt mandula
2 ek. kakaó
2 csapott ek. (tönköly) finomliszt
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor

Étcsokoládéhab:
Étcsokihab:
100 g étcsokoládé (callebaut 70%)
350 ml (növényi is lehet)tejszín (70+280 eloszlásban)
40 g vaj/margarin
1 ek. porcukor

Tejcsokihab:
150 g étcsoki
300 ml (növényi is lehet)tejszín (50+250 ml eloszlásban)
30 g vaj/margarin

Tetejére kakaós piskótamorzsa.



A piskótához előmelegítem a sütőt 180 fokra. Két kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. Nálam egy 18 és egy 23 cm-es (de lehet egy 20 és 24-es is, vagy két darab 20-22-es). Ha nem akarjuk külön sütni, akár mehet az egész egy 20-23-as formába és végén kettévágjuk két nagyon vékony lappá (mondjuk nem a legegyszerűbb szépen kettévágni ilyen vékony lapot).
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgáját, majd az olajat. Végig robotgéppel dolgozom. Itt spatulára váltok és beleforgatom az őrölt mandulát, átszitált kakaót, lisztet és sütőport. A formákba egyengetem és nagyjából 15 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni, addig elkészítem a krémeket és a piskóta morzsát. 


Az étcsokikrémhez egy lábosban (vagy mikróban) összeolvasztom a 100 g csokit, 70 ml tejszínt, a 40 g vajat és az 1 ek. porcukrot. Homogénre keverem, majd hagyom szobahőmérsékletre hűlni. A maradék 280 ml tejszínt kemény habbá verem. Spatulával óvatosan a csokikeverékhez forgatom. 
A tejcsokihabbal is hasonlóan járok el. A 150 g csokit, 50 ml tejszínt és a 30 g vajat melegítem, közben kevergetem míg homogén lesz. Hagyom kihűlni és végül spatulával óvatosan beleforgatom a 250 ml kemény tejszínhabot.
Összeállítom a tortát. A nagyobbik tortalapot a tortakeretbe teszem (tortakeretet én egy fóliával ki szoktam bélelni, hogy könnyebben el tudjam választani tőle a megdermedt kész tortát). A nagyobbik tortalapra kerül az étcsokikrém, rá a kisebb tortalap majd a tejcsokikrém. Néhány órára hűtőbe teszem, de legjobb ha éjszakára. 


A kakaós morzsához EZ a recept alapján készült a tortalap. Két 18 cm-es formában sütöttem elosztva a masszát. Amint kihűlt 3-3 vékony tortalapot vágtam, a púpos tetejét levágtam. Más tortákhoz felhasználtam a 6 lapot és a maradék púpos tetejét sütöttem át sütőpapírral bélelt tepsiben kisebb darabokra morzsolva 120 fokon nagyjából 60-70 perc alatt. Aztán hagytam teljesen kihűlni és aprítógépben morzsává daráltam. Ha csak a morzsát készítenénk el, nem akarunk tortázni is, akkor elég ha a leírt adag negyedét sütjük meg és darabolva azt sütjük át 120 fokon nagyjából 1 óra alatt majd aprítjuk morzsává.
Ha megdermedt a torta, akkor ropogós kakaós morzsát szitálok rá bőven. Elválasztom a tortakerettől és leveszem a fóliát. A tetejére kerülhetnek macaronok, csokoládék (kinder bueno, daim csoki)