2019. szeptember 11., szerda

Csokis keksz (Chocolate chip cookies)


Gyors csokis keksz ez, a tipikus amerikai chocolate chip cookie. Korábban volt már a blogon egy ropogós csokis keksz (receptje ITT). Nos ez egy puha verzió, csak a keksz széle ropog, belül puha.
Nálam jó sok csoki került bele, lehet kevesebbel is sütni. Ha már kimértük a hozzávalókat, akkor tényleg rövid idő alatt készen is van, hiszen nem kell pihentetni a keksz tésztáját hűtőben. 


Hozzávalók (27 kekszhez):
300 g (tönköly) finomliszt
1 csapott ek. kukoricakeményítő
1 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
csipetnyi só
170 g puha vaj
150 g (világos nád)cukor
100 g sötét melaszos nádcukor (molasses, ragadós)
2 L-es tojás
300 g süthető  csokicsepp (nálam vegyesen ét és tej)


A vajat kimérem és szobahőmérsékleten hagyom puhulni. Hozzáadom a kétféle cukrot. A sütőt előmelegítem 165 fokra, légkeveréses). A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, keményítőt és sót is kimérem. Amint puha a vaj a cukrokkal robotgéppel néhány perc alatt habosra keverem, hozzáadom a tojásokat, beleöntöm a lisztes keveréket majd a csokicseppeket. Kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit és evőkanálnyi masszát kanalazok bele (nálam 9 fér el egy tepsibe, így 3 tepsinyi adag készült). 165 fokon 15 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha aranybarna a széle. A tepsiben érdemes hagyni kissé kihűlni, forrón még nagyon puha a keksz.