2019. szeptember 25., szerda

Egyszerű répás-húsos rakott cukkini


Rakott cukkini répás, petrezselyemgyökeres és húsos töltelékkel. Nagyon szeretjük a rakott ételeket, sokszor készül rakott cukkini, karfiol vagy éppen rakott kel. A húsos töltelék mellé egy ideje zöldségeket is teszek és nekünk ez a verzió még jobban ízlik.


Hozzávalók (6-8 adag):
2 nagyobb cukkini

Töltelék:
500 g darált pulykahús
130 g jázmin/basmati rizs (vagy egyéb fajta)
4 kisebb répa (nálam ebből 2 sárga színű volt)
1 kis petrezselyemgyökér
1 kis salotta hagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 tk. só
1 ek. fűszerpaprika

1.5-2 nagy doboz tejföl (+tálaláshoz még)


A cukkiniket megmosom, vékony karikákra vágom és jól megsózom. Hagyom puhulni amíg a töltelék készül. A megtisztított répákat, petrezselyemgyökeret, hagymát és fokhagymát aprítóban aprítom darálom (lehet reszelni is, de nekem az aprító gyorsabb). Egy nagyobb lábosba löttyintek olívaolajat (nem sokat, de azért 5-6 kanálnyi szükséges) és kissé átsütöm az aprított zöldségeket. Hozzáadom a darálthúst és azzal is kissé átsütöm. Beleszórok 1 evőkanálnyi fűszerpaprikát, 1 teáskanálnyi sót majd a rizst és utána nem sokkal felöntöm vízzel, annyival, hogy ellepje. Kevergetem, majd fedő alatt, alacsony lángon nagyjából fél óra alatt megfőzöm. Időközben kevergetem, ha szükséges adok még hozzá vizet, de fontos, hogy a végére ne maradjon folyadék, inkább csak egy kevés szósz. 
Ha készen van, akkor egy szögletes jénaiban (nálam 30x15 cm) rétegezem. 1/3-a a cukkininek megy alulra, rá a hús-rizs-zöldség fele, jó sok tejföl, újabb adag cukkini, hús-rizs-zöldség, tejföl majd a maradék cukkini és a tetejére újabb adag tejföl. Lefedve 200 fokon 45 percet sütöm, a végén még 5-10 perc alatt rápirítok fedele nélkül. A rakott ételek legfinomabbak másnap, ha jól összeértek az ízek, ezért vendégeknek előre el lehet készíteni. Természetesen azonnal is ehető, csak a forró rakott cukkinit nem lehet szépen szeletelni. Tálaláskor kerüljön rá még tejföl.