2013. április 26., péntek

Chia mag és a zöldsaláta


Nem is kifejezetten receptet hozok most, hanem inkább egyik aktuális kedvenc magomról a chia magról (vagy azték zsályáról) írnék egy keveset. Azaz meghoznám a kedveteket a fogyasztásához, mert igazán egészséges! Ha találkoztok vele, mindenképpen vegyetek belőle!


Eddig kétféle chiával találkoztam a sötét színűvel (ami a képemen középen található) és a fehérrel. Én úgy tudom nincs különbség a kettő között, de bevallom fehéret még nem vettem. Íze semleges, szóval kevésbé jöhet elő a nem szeretem rész. Talán még annyira sem érzem ízesnek mint a len- vagy szezámmagot. Érdekessége az, hogy folyadékkal érintkezve körülötte egy zselés burok jelenik meg, minden chia magon külön-külön, így ha egy tálba vizet öntünk és rá a magokat kis idő elteltével a magok gyönyörűen helyezkedni kezdenek és "távolságtartóak" lesznek :) Állítólag a vegán konyha tojás helyett is használja a zselésített chia magot (meg erre a célra a lenmag őrlemény is megfelelő). Ha már a folyadékkal érintkezésnél tartok, akkor például itt ez a csodás chia puding recept, ami biztos nagyon finom (egyszer kipróbálom mindenképpen!).
Aztán még tudni kell a magról, hogy Omega 3 zsírsavban, fehérjében és rostban gazdag. Nyolcszor több Omega 3 zsírsavat tartalmaz mint a lazac, ötször több kalciumot mint a tej, hétszer több C vitamint mint a narancs, háromszor több vasat mint a spenót, kétszer annyi káliumot mint a banán. Egyszóval szuper egészséges. Van aki kúraszerűen kanálnyi adagokat eszik naponta, hiszen több betegség megelőzésében / enyhítésében van szerepe ennek a csodamagnak (cukorbetegség, szívbetegségek, rák, depresszió, emésztési zavarok). És már csak ráadás az is, hogy gluténmentes. Itt és itt olvashattok többet róla, illetve sok receptet is találtok. 


Visszatérve a salátámhoz én két főre egy doboz (100 g) vegyes salátalevelet használtam (volt benne lollo saláta - zöld és rosso, céklalevél, reteklevél, salanova saláta, fejes saláta, rucola, mizuna). Megmostam és centrifugával szárítottam. Megszórtam bőven len-, szezám- és chia maggal. Meglocsoltam olívaolajjal és sóztam, borsoztam.