2013. április 9., kedd

Kávés, ír whiskey krémes csokitorta


Egy igazán gyors torta azoknak akik szeretik a kávét és az ír whiskey-t. Ne skót whiskey kerüljön bele, ugyanis ízre van különbség. Puha, krémes, egyáltalán nem száraz torta ez.


Kinézetre nem lett egy díjnyertes torta, következőre biztos 1-2 dolgot másképp csinálnék rajta, de a receptet megosztom Veletek, mert szerintünk nagyon finom lett! Szüleim ittléte alatt készült a finomság, gyorsan el is fogyott.

Hozzávalók (nálam 23 cm-es formában készült, de ha magasabb tortát szeretnénk én javaslom kisebb tortaformában süssük, pl. 20 cm-es):
150 g liszt
200 g cukor
50 g kakaó
3/4 tk. sütőpor
3/4 tk. szódabikarbóna
1/2 kk. só
2 kisebb (M-es) tojás
120 ml zsíros tej
60 ml olaj
1 vaníliarúd kikapart magjai
100 ml forró kávé (2 csapott tk. instant kávé+ 100 ml forró víz)
20 ml ír whiskey (pl. Jameson)



A sütőt előmelegítem 180 fokra. A száraz összetevőket egy nagy tálban összekeverem (liszt, cukor, cukrozatlan kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és só). Hozzáadom a tojásokat, tejet, olajat és a vanília kikapart magjait. Robotgéppel összedolgozom. Elkészítem a kávét hozzáadom azt is és végül a whiskey-t is belecsurgatom. Sütőpapírral bélelt tortaformában 20-25 perc alatt megsütöm. Amennyiben nem kapcsos a tortaforma én sütőpapírt csak az aljára tennék, oldalát csak kikenném vajjal. A kapcsosban fontos a sütőpapír, mert egy eléggé folyékony masszát kapunk és az hajlamos kifolyni a tepsiből.

Hagyom teljesen kihűlni, addig elkészítem a krémet. Én habszifonba tettem minden hozzávalót, de következőre nem oda tenném, mert így már nem volt esélyem egy kevés habfixálót hozzáadni és a megmaradt tortán bizony kicsit összeesett a hab. Vagy csak a tejszínhabot készíteném ott és utána kinyomnám a habszifonból, hozzáadnám a habfixálót és végül a kávét meg a whiskey-t.



250 ml habtejszín
10 ml ír whiskey (Jameson)
1 tk. instant kávé
1 tk. habfixáló

30-40 g étcsokoládé reszelve

A tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a habfixálót majd beleszórjuk a kávét és belecsurgatjuk a whiskey-t. Nem éreztem szükségét a cukornak a krémbe, de ha valaki csak a nagyon édes dolgokat szereti, akkor tegyen bele egy kevés porcukrot. A tortára kanalazzuk és megszórjuk reszelt étcsokoládéval.



Alaprecept innen.