2013. április 8., hétfő

Fűszeres csirkecombok


Nem egy klasszikus fűszerezésű csirkecomb ez, de a keleti ízek kedvelőinek biztos ízleni fog. Kell hozzá néhány különlegesebb hozzávaló, de megéri beszerezni őket.

Hozzávalók (2-4 adaghoz):
4 csirkecomb
2 közepes paradicsom
1 vöröshagyma
150 g zöld olajbogyó (cerignola típusú)
1 ek. ras el hanout fűszerkeverék
1 tk. édesköménymag
4 gerezd  fokhagyma
6 ek. olívaolaj
3 kaffir lime levél
frissen őrölt bors, só

200 g basmati rizs, só

A csirkecombokat megmosom, szárazra törlöm konyhai papírtörlőkendővel majd megsózom. A paradicsomokat negyedelem. A hagymákat meghámozom, majd negyedelem. A fokhagymákat is megtisztítom.
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
Ras el hanout fűszerkeverékből nekem egész (szemes) van, így azt mozsárban durvára törtem. A benne levő fahéjat ugye nem bírja el a mozsár, így őröltből szórtam bele egy keveset. Otthon is elkészíthető ez a fűszerkeverék. Neten több recept is van, én arányokat nem írok, csak azt, hogy mi van benne: koriandermag, szegfűbors, édesköménymag, bors, római kömény, fahéj, ánizs, kardamom, gyömbér, szerecsendióvirág és kurkuma. A mozsárba az édesköménymagot is beletettem, azt is durvára törtem.
Egy tálban az olajban elkeverem a fűszerkeveréket egy csipet sóval és egy kevés frissen őrölt borssal. Beleforgatom a csirkecombokat majd a bőrös oldalukkal felfelé tepsibe teszem. A maradék fűszeres olajban megforgatom a paradicsomot, hagymát, fokhagymát és a kissé megtépkedett szárított kaffir lime leveleket. A tepsibe öntöm. Lefedem alufóliával majd 30-40 percet sütöm. Ekkor leveszem a fóliát és további 15-20 perc alatt ropogósra sütöm a csirkecombokat (én a végén 300 fokra emelem a hőmérsékletet és akkor néhány perc alatt szépen megpirul). Végül hozzáadom az olajbogyót. 
A körethez a rizs dupla adag sós vízben 15-20 perc alatt fő puhára.
A rizsre halmozom a húst és zöldségeket. 


A recept kisebb alakításokkal Segal Viktor Ízek és formák könyvéből való.