2013. április 15., hétfő

Sertéskaraj barna sörös pácban


Mindig mondom, hogy nem vagyunk nagy húsfogyasztók, mégis elég sok ilyen recept volt mostanában a blogon. Ez többnyire azért van, mert vendégeknek mindig sütök húst. Gondoljatok bele, ha a hús és krumplin élő Édesapámat valami vegetáriánus fogással fogadnám. Esetleg tofuval vagy rántott sajttal vagy csak egy zöldsalátával. Hát nem, ezt nem lehet! :)
Hús ide vagy oda mégis azért gyakran mellélövök, merthogy szeretek kísérletezni...és hát nem ő az én emberem ilyen téren. Így volt ezzel a hússal is. Gondoltam mennyire jó már, hogy barna sörben pácolom a karajt. Édesapám szereti a sertéshúst és a barna sört is. Most már tudom, hogy mindkettőt nagyon szereti, de külön-külön :) Természetesen megette, de úgy láttam nem lett a kedvence :) De ez ne fogjon vissza titeket a sütéstől, mert például nekem és Édesanyámnak is nagyon ízlett! Szóval tény, hogy a klasszikus sült hús imádókat nem fogjátok ezzel levenni a lábukról, de az újat kedvelőket biztos! Szerintem különösen finom volt hozzá a szósz, amiben a hús sült. 


Hozzávalók (nekünk 4 főre bőven elegendő volt, bár tény, hogy más hús is volt mellette):
600 g karaj
150 ml barna sör
frissen őrölt bors
3 tk. dijoni mustár
2 tk. méz
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk kakukkfű
1/4 tk rozmaring
só, bors

Számoljunk azzal, hogy a hús a pácban tölti az éjszakát, úgyhogy mindenképpen előző este készítsük el. A karajt megmossuk és szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a pácot: a barna sört, mustárt, mézet, aprított fokhagymát és a fűszereket összekeverjük. Egy fedeles dobozba tesszük a húst és ráöntjük a pácot (a doboz ne legyen sokkal nagyobb mint a hús, hogy a pác alaposan körbeérje a húst). Megforgatjuk a pácban alaposan. Éjszakára hűtőbe megy, sütés előtt azért ha van alkalmunk többször mártsuk bele a teljes húst a pácba, vagy kanalazzuk rá a pácot.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy serpenyőben 1-2 evőkanálnyi olívaolajat felhevítünk, majd a karaj darabot néhány perc alatt kissé megsütjük (minden oldalát). Akkor jó, ha szép kérge lett. Egy kisebb méretű tepsibe tesszük az enyhén megsült húst és ráöntjük a pácot. 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Néha érdemes a pácból kanalazni a húsra sütés közben is.
A barna sörös pác ötlete Lila Füge szakácskönyvéből való.
Tálalhatjuk petrezselymes krumplival, fokhagymás-joghurtos leveles kellel vagy éppen újhagymás bulgurral. És ne felejtsünk kanalazni rá egy keveset a pácból is!
A joghurtos leveles kelhez szükségünk lesz 6-8 szál kelre, 5-6 evőkanálnyi görög joghurtra, 3-4 gerezd aprított fokhagymára egy kevés olívaolajra és ízlés szerint sóra. A megmosott és megszárított fodrost kel csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, joghurtot és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk.
A bulgurt megfőzzük, leszűrjük, majd hozzákeverjük a karikákra vágott újhagymát. A szárát is.