2013. április 3., szerda

Áfonyás sült joghurt torta


Kevés munkával készül ez a különleges finomság. Aztán csak várni kell, hogy megsüljön. Nem rövid a sütési ideje (kb. 1 óra), de megéri kivárni! Variálhatjuk mindenféle gyümölccsel. És bár a nevében ott a joghurt, nem egy teljesen krémes tortára kell gondolni. Sütés után szépen összeáll és amolyan "tésztásabb" lesz.


Nálam ez a torta a meglátni, megszeretni és muszáj megsütni kategória volt. Már jó ideje szemeztem Angélánál vele, aztán végre Húsvét előtt sor került rá. Nem lett tökéletes, mint az Angéláé, de higgyétek el nagyon finom volt! :) Következőre nem ezt a márkájú sütőpapírt fogom alá tenni, sőt valószínű egyáltalán nem fogok sütőpapírt tenni, mert a tapadásmentes tortaformámból szépen ki lehet majd szedni. És lehet még 5-10 perccel tovább fogom sütni, mert nekem nem keletkezett amolyan "piskóta alj", mint Angélának, de attól még szépen szeletelhető volt a torta.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába, 10-12 szelethez):
6 nagyobb tojás
100 g világos nádcukor vagy nyírfacukor
1/2 csomag sütőpor (1 csapott ek.)
80 g tönkölyliszt
1 kezeletlen citrom reszelt héja és a leve (ha picik a citromok akkor 2)
400 g zsíros joghurt (akár görög joghurt)
250 g mascarpone

270 g áfonya (nálam befőtt)
1 tortazselatin

A sütőt előmelegítjük 150-160 fokra. Nálam a 150 fok vált be. Fontos, hogy ne legyen túl meleg a sütő, mert akkor megreped a torta. A sütő aljára helyezhetünk egy hőálló tálba vizet, hogy az gőzölje a tortát.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral kifehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a sütőport és lisztet. Hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt héját, majd hozzáadjuk a mascarponet és a joghurtot. Spatulával óvatosan beledolgozzuk a tojások fehérjét a masszába. Érdemes két részletben hozzáadni.
Kivajazott, esetleg sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük...bár nálam ez beleragadt, de valószínű nem volt jófajta ez a sütőpapír. Kb. 1 óra alatt megsütjük. Hagyjuk a formában kihűlni. Ha kihűlt akkor megszórjuk bőven a gyümölccsel. Áfonyát csak kesztyűs kézzel szabad megfogni :) nehogy úgy járjatok mint én! Ráöntjük a tortazselét. Én hideg gyors zselatint használtam, víz helyett az áfonya befőtt levével készült, cukrot nem adtam hozzá, mert a befőtt édes volt. Tálalásig hűtőben tároljuk.


*gyakran sütöm feltét nélkül és házi baracklekvárral tálalom

Angéla, itt is köszönöm a receptet, nekünk nagyon ízlett! :)