2013. április 11., csütörtök

Tabbouleh pirított bulgurból sült paradicsommal és fetával


A tabbouleh az arab konyha egyik jellegzetes fogása. Ma már nagyon elterjedt és nem csak a klasszikus bulgurral készült változatát fogyasztják széles körben, hanem készül ez quinoa maggal, kuszkusszal, csicseriborsóval vagy éppen nyers karfiollal. Nevezhetjük akár salátának is, de szerintem annyira laktató verzió készült nálam, hogy ez bőven elegendő ebédre, vacsorára. De az éhesebbeknek mondjuk köretnek valami egyszerű sült hús mellé.
Hogy mitől nem klasszikus mégsem ez a verzió? A pirított bulgur teszi igazán finommá! Sütőben, tepsiben kell a bulgurt megpirítani és csak utána főzzük meg.

Hozzávalók (2-4 főre):
fél bögre bulgur (100 g)
250 g koktélparadicsom
1 nagyobb vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyem (50 g, megtisztítva 30 g)
200 g feta sajt (vagy telemea)
olívaolaj
só, bors
citromlé

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (jó forró legyen). Egy tepsibe a bulgurt helyezzük, szépen elterítve. Másikba a félbevágott paradicsomokat héjukkal lefele, meglocsolva bőségesen olívaolajjal és megszórva sóval, borssal. A bulgur kerüljön a felső rácsra, alá a paradicsomos tepsi. 7-10 perc alatt megpirítjuk a bulgurt (nem szabad megégnie, csak aranybarnára pirítjuk). A hagymát megtisztítjuk majd félbe vágjuk és szeleteljük. Amikor kivesszük a bulgurt, akkor a paradicsomra szórjuk a hagymát és további 5-10 percet sütjük. Ha alacsonyabb a hőmérséklet, akkor ez a folyamat kicsit tovább tarthat.
A bulgurt bő sós vízben puhára főzzük. Én fedő alatt felforralni szoktam, majd magában 10-15 perc alatt beszívja a folyadékot és megpuhul. Ha marad rajta folyadék, azt szűrjük le.
A petrezselymet megtisztítjuk. A vastag szárakat nem használjuk fel. Nekem csak ennyi petrezselymem volt, de ha valakinek több van, akkor még egy fél csokor szerintem mehet bele. Salátacentrifugával szárítsuk meg a petrezselyemleveleket, majd aprítógépben aprítsuk (vagy késsel vágjuk apróra).
A leszűrt bulgurhoz adjuk a sült paradicsomot és hagymát, az aprított petrezselymet majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és friss citromlével. Végül belemorzsoljuk a feta sajtot. 


Ötlet innen.