2014. november 17., hétfő

Joghurtos céklasaláta fűszeres csirkeszárnnyal


Volt korábban egy céklás csokitorta, ami sült céklával készült és ha már céklasütés, akkor sokat érdemes sütni. A maradékból nálunk ez a joghurtos céklasaláta készült. A saláta magában is megállja a helyét, friss ropogós kenyérrel vagy ehetünk mellé cajun fűszeres csirkeszárnyakat (vegáknak javaslom a grillezett cajunos halloumi sajtot, próbáltam, nagyon finom!)
A cajun nálunk mostanában egy bevált fűszerkeverék húsokhoz és zöldségekhez is (gyerekeknek azért kevesebbet használjunk, ha az nem szereti a csípőset - Kristóf nálunk szóvá tette, de a kevés is nagyon jó rá!)


Hozzávalók (4-6 főre):

Céklasaláta:
2-3 cékla (mérettől függően), sütés és hámozás után 750 g
2 gerezd fokhagyma
2 ek. zsíros tejföl
5 ek. görög joghurt
3 ek. majonéz
1 tk. só (vagy ízlés szerint)

Csirkeszárnyak:
1.5 kg csirkeszárny (4 főre elegendő az 1 kg)
4-6 ek. cajun fűszerkeverék (ízlés szerint)
egy kevés olívaolaj

A céklasalátához a céklát megmosom, alufóliába csomagolva 200 fokon 1-1.5 óra alatt puhára sütöm. Érdemes villával ellenőrizni. Ha megsült hagyom a sütőben langyosra hűlni. Kesztyűs kézzel hámozom majd apró kockákra vágom. A fokhagymát megtisztítom, aprítom. Egy nagyobb tálban (hogy beleférjen majd a cékla is) összekeverem a joghurtot, tejfölt, majonézt, fokhagymát és a sót. Hozzáadom a 750 g kockára vágott sült céklát és összekeverem. Ha szükséges még sózom.

A csirkeszárnyakat ketté vágom ( a végét levágom, ha egész szárnyakat vettem). A cajun fűszerkeverékemben nem volt só, de ha olyat veszünk, amiben só van, akkor érdemes aszerint sózni. A száraz csirkeszárnyakat sózom majd alaposan fűszerezem cajunnal (egy részét én Kristófnak külön kevésbé fűszerezem). Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és olajjal meglocsolom. 200 fokos előmelegített sütőben nagyjából 45-50 perc alatt készül el. Időközben egyszer megfordítom a szárnyakat, illetve a végén grill funkciót kapcsolok be, hogy ropogós legyen a bőre. Azonnal tálalom.

Cajun recept például itt.