2014. november 21., péntek

Sacher torta (lisztmentes)


Egy puha csokitorta baracklekvárréteggel. A végén leöntve csokimázzal. Jó minőségű étcsokoládéval és házi lekvárral az igazi. Ráadásul lisztmentes.


Hozzávalók (23 cm-es tortához):
250 g étcsokoládé (70%-os)
250 g vaj
200 g nádcukor
6 nagy tojás (L-es)
250 g dióféle, nálam kesudió, mogyoró és brazil dió keverék, de mehet dió vagy mandula is.
csipet só
200 g (házi) sárgabaracklekvár

Csokimáz:
100 g étcsoki (70%-os)
100 ml tejszín
1 ek akácméz


A dióféléket előkészítem. Száraz serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni majd darálom/aprítom.  A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeveréses). A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát vajazom. Gőz fölött megolvasztom a csokit és a vajat. 5 tojást szétválasztok. A tojások fehérjét csipetnyi sóval habbá verem. A csokis-vajas keverékhez adom a maradék egész tojást és az 5 tojás sárgáját. Hozzáadom a cukrot és a darált dió, mogyorót is. A tojáshabot spatulával óvatosan beledolgozom. Előmelegített sütőben 50-55 percet sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd kettévágom és megkenem 200 g lekvárral.
A csokimázhoz felforralom a tejszínt, majd elzárom a tüzet és hozzáadom a felaprított (vagy eleve csokicsepp) csokit. Hozzáadom a mézet és simára keverem. A tortára simítom, oldalait is bekenem. Már azonnal szeletelhető, de akár néhány órára hűtőbe is kerülhet. Tálalás előtt érdemes kivenni a hűtőből, hogy ne legyen teljesen kemény a csoki.


A recept Édesem Szonjától való, viszont módosítottam ezt-azt.