2021. március 8., hétfő

Málnahabos torta pisztácia piskótával (gluténmentes, akár cukormentes is)


Andris szülinapjára készült ez a könnyed málnatorta. A piskóta lisztmentes, pisztáciával készült. Került bele egy málanzselé réteg is, a tetejére pedig szitáltam darált pisztáciát, festettem rá aranyozott cukorgömböket. A torta könnyedén cukormentesíthető is a megfelelő édesítőszerrel, illetve mindenki a maga ízlésének megfelelően tehet bele több vagy kevesebb cukrot.


Hozzávalók (18 cm-es kapcsos tortaformába - ami ha megmérem igazán 17 cm :) 18 cm-ben is tökéletes lesz), 8 szelethez:

Pisztáciás piskóta:
3 nagy tojás
3 ek. cukor
1 tk. keményítő
60 g darált pisztácia

Málna: 600 g málna (nálam fagyasztott)+80 g cukor (ebből kb. 470 g málanszósz lesz 120 g a málnazselés réteghez, 350 g a joghurtkrémbe)

Málnazselé réteg: 120 g málnaszósz+1.5 lapzselatin

Málnahab:350 g málnaszósz +6 lapzselatin+200 g görög joghurt+200 ml tejszín kemény habbá verve (igény szerint még porcukor, nem tettem bele)

Tetejére: darált és egész pisztácia, cukorgömbök (pezsgőszínű ropogós gömböket aranyszínű festékporral festettem, minimális vizet adtam hozzá - nem alkoholt a gyerekek miatt víz ment bele, úgy is szépen festhető, nem ázik el), friss málna, oldalára ropogós ostyatörmelék


Előkészítek 2 darab 18 cm-es tortaformát, aljába sütőpapírt csíptetek, oldalát vajazom. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A piskótához a tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét 2 evőkanálnyi cukorral nem túl kemény habbá verem, a tojássárgákat a maradék 1 evőkanálnyi cukorral habosra keverem. Robotgéppel dolgozom.
A darált pisztáciát kimérem, hozzáadom a keményítőt. Spatulával a cukros tojássárgákat a tojáshabba keverem, végül beleforgatom a pisztáciás keményítős keveréket is. Mérleg segítségével a masszát a két tortaformába öntöm, elegyengetem. 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Mikor kiveszem magasnak tűnik a piskóta, de össze fog esni és az rendben van. Hagyom teljesen kihűlni, majd lehúzom a sütőpapírról, illetve a piskóta felszínén a bőrös részt is lehúzom (ezt azért teszem meg, hogy a krém jobban a piskótához tapadjon, szeleteléskor ne essenek szét a rétegek), illetve ha nem teljesen egyenes a piskóta teteje, akkor késsel levágom a felesleget. Két egyforma vastagságú, szép egyenes felületű piskótám lesz.


A málnaszószt készítem: a málnát a cukorral összeforralom, botmixerrel pépesítem majd szűrő és spatula segítségével passzírozom, nem szeretném, ha mag kerülne a krémbe. Nekem nagyjából 470 g málnaszószom lett, én ezt a tortasütés előtti napon készítettem el.
Elkészítem a málnazselét: 1.5 lapzselatint hideg vízbe áztatok. 90 g hideg málnaszószt egy tálba mérek. Másik tálba 30 g málnaszószt kimérek, azt mikróban forrósítom (nálam kétszer 20 mp volt elég). Ha megpuhult a lapzselatin, akkor a forró málnához keverem. Fontos, hogy a zselatin feloldódjon! Ha szép homogén, akkor a maradék 90 g málnát is hozzáadom. alaposan elkeverem. A tortaforma aljába folpackot, fóliát teszek, arra öntöm a málnazselét, elegyengetem, majd hűtőben 1-2 óra alatt megdermesztem.
A joghurtos málnahabhoz a 6 lapzselatint hideg vízbe áztatom pár percre. A maradék málnaszószt (kb. 350 g) felosztom úgy, hogy kb. 300 g marad hidegen, 50 grammot pedig forrósítok mikróban, ehhez adom majd hozzá a megpuhult 6 lapzselatint. alaposan elkeverem a zselatinnal majd mehet az egész a hideg málnához. Fontos, hogy ne legyen benne zselatin darabka! Hozzáadok 200 g görög joghurtot és a 200 ml kemény habbá vert tejszínt. Spatulával óvatosan dolgozom. Ha nem lenne elég édes, akkor szitáljunk bele egy kis porcukrot.


Összeállítom a tortát: A tortakeretet nagyjából akkorára állítom mint a piskótalap (2-3 mm-rel legyen nagyobbra állítva, hogy a krém bele tudjon folyni. Teszek bele egy arany színű tortaaljat (de mehet csak simán arra a tálra, amin tálalni fogom), körbe belülre fóliát teszek, úgy könnyebb lesz majd elválasztani a megdermedt tortát. Alufóliával körbetekerem a tortakeretet alul, hogy a lágy joghurtkrém nehogy utat találjon magának. Beleteszem az egyik tortalapot, a joghurtkrémből teszek rá néhány kanálnyit, ne sokat, csak éppen megkenem vele a tortalapot, megy rá a málnazselé "lap", utána fele a málnahabnak, következő tortalap és végül a maradék málnahab. Hűtőbe teszem 3-4 órára, de legjobb ha egy éjszakát pihen. Másnap elválasztom a tortakerettől, leveszem a fóliát és egy nagy késsel körbekenem, hogy egyenletes legyen a felülete. Újra fóliát teszek rá körben úgy 3 cm magasságban, így könnyebb alul rászórni a ropogós előre átszitált ostyatörmeléket. A tetejére kávédarálóban darált pisztáciát szitálok. Eltávolítom a fóliát (fontos, hogy nem korábban, mert akkor a pisztácia is az oldalára fog kerülni szitálás közben) és végül mehet rá a többi dekorációs elem. Az ostya és pisztácia tálalás előtt nem sokkal került rá a tortára, másnapra az ostyatörmelék megpuhul, nem lesz ropogós.