2021. március 26., péntek

Zserbó csiga teljes kiőrlésű tönkölyliszttel

 


A reggelire készült péksütemények sorát a napokban zserbó csigával bővítettem. A jó sok dió, házi baracklekvár és finom étcsokoládé csodás hármas. 

A kelt tésztám fele teljes kiőrlésű liszt, nálunk ez már nem kérdés, ritkán készül bármi csak finomliszttel (de természetesen úgy is jó). 


Hozzávalók (24 csigához)

Tészta:
300 g langyos tej
25 g friss élesztő
250 g tönköly finomliszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 csipetnyi só
40 g porcukor (2 ek.)
1 nagy tojás
80 g enyhén olvasztott vaj

Töltelék:
200 g dió (150 g darált+50g finomra aprítva) 
200-250 g sárgabaracklekvár
150 g süthető étcsokicsepp

Tetejére: 1 tojás+ 1 ek tej

Csokimáz: 200 g étcsoki + 200 g forró tejszín 

A langyos tejben felfuttatom az élesztőt. Dagasztótálba mérem a liszteket, sót, porcukrot, olvasztott vajat, hozzáadom a tojást és végül az élesztős keveréket is. Robotgép dagasztókarjaival néhány perc alatt egy puhább bucit dagasztok. Akkor jó, ha szép fényes, nem tapad az edény falához. Lefedve hűtőben kelesztem kétszeresére (ha sietek szobahőmérsékleten). 

Elkészítem a tölteléket: a darált és aprított dióhoz keverem a baracklekvárt, annyit, hogy kenhető massza legyen. Kimérem a csokicseppet is. 

Két adagban dolgozok, a tésztát és a tölteléket is felezem. Könnyebb a kevesebb tésztával dolgozni. 

A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréses). A tészta felét egy nagyobb teglalapra nyújtom, az a jó ha a tészta kb. fél cm vastag. A tölteléknek a felével úgy kenem meg, hogy egyik hosszanti teglalap oldalra a legvégére 3-4 cm-re nem teszek, ettől jobban összetapad, amikor szorosan feltekerem és sütéskor nem nyílik szét. A csokicseppek félével is megszórom, majd szorosan feltekerem. 12 darab csigát tudok vágni belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, ecsettel megkenem a tojás+tej keverékkel. Nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Megismétlem a maradék tésztával.

A csokihoz a forró tejszínben elkeverem a csokit. Habzsákba teszem és a csigákra csurgatom, vagy belemartogathatom és utána csurgatom díszítésképpen. Annyi csigára teszek csokit, ami éppen elfogy. 

Másnap is puha a csiga, de akár mikróban néhány másodperc alatt frissé lehet varázsolni, aztán csokizni tálaláshoz.