2013. június 9., vasárnap

Epres túrótorta


Ez a torta másodjára készült el, mert elsőre nem igazán lett jó az állaga, nem tudtam szépen szeletelni. Az eper, túró és a joghurt jó barátok és a bazsalikom is igen jól passzol hozzá. Sőt, hogy még tetőzzem: ezúttal citromillatú bazsalikom került bele. Ha nem jutunk hozzá ilyenhez, akkor természetesen egy kevés reszelt citromhéj is finoman ízesíti.


Hozzávalók (14 cm-es tortához):
20 szem eper (kb. 200 g)

200 g túró
100 g görög joghurt
1 szál citromos bazsalikom levelei (vagy bazsalikom+1/4 citrom reszelt héja
0.5 zacskó zselatinfix
2 csapott ek nád porcukor

50 g keksz
30 g vaj
30 g étcsokoládé (70%-os)


Először is nézzünk ki magunknak egy olyan tálat, aminek az átmérője kb. 13-15 cm. Készítsük el a csokoládés-kekszes alapot. A vajat és csokit olvasszuk meg. A kekszet daráljuk meg, keverjük össze. Egy vágódeszkán két folpack között lapítsuk el úgy körré, hogy kb. a kiválasztott tál mérete legyen. Tegyük hűtőbe dermedni. 


Béleljük ki folpackkal a tálat. Az epret mossuk meg, tisztítsuk meg, szárítsuk meg és vágjuk félbe. Kb. 15 eperre lesz szükségünk a tálat kibélelni, a többit apró kockákra vágjuk (az a krémebe fog kerülni). A tálban kirakosgatjuk a félepreket úgy, hogy minél kevesebb hézag maradjon.
Elkészítjük a krémet. A túrót, joghurtot és a megmosott, megszárított bazsalikom leveleket (amennyiben nem citromos a reszelt citromhéjat is) aprítógépben simára keverjük. Hozzáadjuk a zselatinfixet és végül a cukrot is. A kockázott epreket lazán beleforgatjuk, ne keverjük sokáig, hogy ne színezze el a krémet. Az epres tálba kanalazzuk a krémet (ezzel a mennyiséggel nekem pont tele lett a tál), majd a hűtőben pihenő csokis kekszalapot is rátesszük. Hűtőben 2-3 órát pihenni hagyjuk. Majd kiborítjuk és szeleteljük. Ez egy viszonylag kis adag 2-3 főre elegendő.