2013. június 30., vasárnap

Házi halrudacskák


Velem bármilyen halat meg lehet etetni. Az igazán "halízűt" is. Minden formában szeretem. De itthon a család többi része nem rajong a halízért. Mindig kevésbé halízű halat kérnek. Hát eléggé leszűkíti a repertoárt ez, meg még az a kérés is, hogy szálka se legyen benne. Amióta Kristóf is eszi a halat ilyen formában nyugodtan odaadom neki, nem tartok tőle, hogy esetleg szálka van benne.
A klasszikus receptet írom le, ezt szoktam aztán különféle zöldfűszerrel variálni.

Hozzávalók:
500 g sügér filé
2 tojás (kicsi, M-es, ha nagy elég 1)
1 csapott tk. só
1 ek. (tönköly) zsemlemorzsa

1 tojás
60 g (tönköly) zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

A halat alaposan átnézem, hogy ne maradjon benne szálka. Megmosom, papír konyhai törlőkendővel szárazra törlöm majd kisebb kockákra vágom. A 2 tojást villával kissé felverem. Aprítógépbe helyezem a halat, hozzáadom a tojást, a sót és a zsemlemorzsát (és ekkor mehet bele zöldfűszer is, ha szeretnénk petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma). Néhány perc alatt simára aprítom. Érdemes pulzálva aprítani, nehogy tönkremenjen az aprítógépünk. Nekem viszonylag kis méretű a gépem, így két adagban ment bele a hús. Ha ezzel megvagyok, akkor enyhén olajos kézzel tetszés szerinti rudakat formálok belőle.
Felverem a tojást és egy tálkában előkészítem a 60 g zsemlemorzsát. A rudakat előbb a tojásba majd a zsemlemorzsába forgatom. Süthetjük bő, forró olajban is, de akár sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin. Ez utóbbi esetben kis olajjal locsoljuk meg a halrudacskákat. 
Salátával és snidlinges-tejfölös-joghurtos szósszal (1 adag joghurt, két adag tejföl, jó sok metélőhagyma és só) tálaltam.
* Tipp: amennyiben friss húsból készül és túl sok ez a mennyiség egyszerre, akkor a még nyers halrudakat le is fagyaszthatjuk, hogy későbbi fogyasztásnál frissen süssük meg.