2013. június 10., hétfő

Zöldborsós spárgafőzelék


Ennek a főzeléknek nagy sikere volt nálunk. Nekem csak ez a "fotóadag" jutott belőle. Ilyenkor igazán öröm a fiúknak főzni.
Első barátkozásom volt a fehér spárgával. Korábbi emlékek szerint (még diákként Franciaországban) ez egy nem szeretem zöldség volt. Évek óta ezért csak a zöldet veszem. Most azt mondom, ha jót sikerül venni a fehérből és jól el van készítve, akkor igazán finom is tud lenni. De alaposan hámozzuk/tisztítsuk meg a fás résztől! Nekem sikerült 1-2 fás darabkát is belefőzni, no az összes szálat Kristóf megtalálta. De ettől függetlenül nagyon nagyon szerette ő is.

Hozzávalók:
1 nagyobb csomag fehér spárga (nálam 500 g megtisztítva)
400 g zöldborsó (kifejtve 150 g maradt)
50 ml tejszín
2 ek. kukoricakeményítő
3 púpozott ek. tejföl (20%)
só, bors ízlés szerint
néhány szál petrezselyem
citromhéj
olívaolaj

A spárgát meghámozom, eltávolítom a fás részeket majd 1-2 cm-es darabokra vágom. A zöldborsót kifejtem. Megmosom alaposan a zöldségeket. A spárga csúcsait félreteszem. Enyhe só vízben 5 percet főzöm a spárgát. Állítólag még jobb ha pici cukor is kerül a vízbe, de én nem cukroztam. Elkészítem a keményítős, tejfölös keveréket. Aztán a zöldborsó és spárga csúcsai is a vízbe kerülnek és további 5-7 perc alatt puhára főzőm a zöldségeket. Ekkor a főzővízből kiveszek egy keveset és a keményítős-tejfölös keveréket azzal felöntöm (habverővel csomómentesre keverem). A még fővő zöldségekhez hozzáadom a tejszínt és 1 perc után leveszem a tűzről és belekeverem a keményítő-tejföl-főzővíz keveréket. Visszateszem a tűzhelyre és 2-3 percig főzöm (amíg besűrűsödik). Ízlés szerint kerülhet bele még só és bors.
Egy kisebb csokor petrezselymet apróra vágok (4-5 szál). Felét belekeverem a végén a főzelékbe.
Tálaláskor még megszórom a főzeléket friss petrezselyemmel, reszelek rá egy kevés (kezeletlen) citromhéjat és meglocsolom olívaolajjal.