2010. december 10., péntek

Karácsonyi mandarintorta


Most már gőzerővel készülök a karácsonyra, csomó mindent tesztelgetek itthon. A tél és Karácsony elengedhetetlen fűszerei nagy teret kapnak a konyhámban. Kedvenc a fahéj, de még jobb ha egy kis szegfűbors, szegfűszeg és kardamom kíséri.


E fűszerek mellé tökéletes kiegészítés egy édes, mag nélküli mandarin. Csak úgy magában, nyersen, semmi extrával. Ez az az ízkombináció amit imádok.


Ha karácsony, akkor torta. Valami egyszerű de nagyszerű torta, ami nem jár sok munkával és 1-2 nap után is ízletes és szaftos. Így készült ez a fordított mandarintorta.


Hozzávalók (4 főre, 20 cm átmérőjű tepsibe):
30 g vaj
3-4 evőkanál cukor
3 mandarin
fahéj, kardamom, szegfűbors, szegfűszeg

Tésztához:
2 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál olaj
3-4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor


A sütőt 170 fokra melegítjük. A mandarinokat meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A tepsit kikenjük a vajjal és beleszórunk 2 kanál cukrot, belehelyezzük a mandarinszeleteket majd a maradék 1-2 kanál cukrot is rászórjuk, fűszerezzük ízlés szerint őrölt fahéjjal, kardamommal, szegfűborssal és szegfűszeggel. 10 percre a sütőbe tesszük. 


Közben elkészítjük a torta tésztáját. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Beletesszük a sárgáját, olajat és sütőport. A mixert félretesszük és kézi keverővel vagy fakanállal folytatjuk. Belekeverjük a kakaót és lisztet. Rátesszük a mandarinra a piskótatésztát. 170 fokon 30-40 percet sütjük. Hagyjuk egy keveset hűlni a tepsiben, majd egy tálra fordítjuk.