2010. december 13., hétfő

Csokis-marcipános és mentás-avokádós bonbon

Néhány hete ajándékba kaptam a szilikon bonbonformát, aminek nagyon örültem, régóta szerettem volna egyet. Egyszer már próbálkoztam is vele, de matt lett a csokim, mert akkor még mit sem tudtam én a temperálásról...azóta rátaláltam a Praliné Paradicsomra és ő részletesen leírja mit kell tenni, hogy ne legyen matt a csoki felülete. Több kedves blogtársam foglalkozik bonbonkészítéssel: Gesztenye, Edó, Gondaanyu, Ottis és még sokan mások.


Hát messze vannak még a tökéletestől, de az ember mindig saját hibáiból tanul. Például most már tudom, hogy mielőtt a krém belekerül nagyon alaposan ki kell kenni a formát csokival, különben helyenként átüt.

Hozzávaló (15 darabhoz)
100 ml tejszín
100 g étcsokoládé
10 g vaj
50 g marcipán
100-150 g fehér csokoládé


A szilikon formát mikróban megolvasztott fehér csokival kikenem egy ecset segítségével. Hagyom dermedni majd újabb adag fehér csokit kenek rá és javítom a hibákat.
A tejszínt felforralom a vajjal, majd elzárom a tüzet és beleteszem az étcsokit. Folyamatosan keverem, míg homogén lesz. Hozzáadom a reszelt marcipánt és mixerrel csomómentesre keverem.
Amint a második réteg fehér csoki is megdermedt a szilikonformámba teszek a csokis-marcipános krémből. Majd újabb réteg fehér csokival lezárom és egy késsel lehúzom a felesleget.


Aztán nagyon belelendültem a bonbongyártásba és készült még egy adag mentás-avokádós, mogyoró krokanttal.


Az After Eight mentolos csokihoz hasonlót gondoltam házilag készíteni, fehér csokiban. Szárított mentám van, még anyumtól kaptam, teába szoktuk használni. Ezúttal morzsolva csokiba került. Az avokádó meg azért került bele, mert zöld színt szerettem volna természetes alapanyaggal elérni.


A külső réteghez 100-150 g fehércsokit használtam. A krémhez 50 ml habtejszínt és 50 g fehércsokit olvasztottam össze és adtam hozzá kb. 1 evőkanálnyi avokádó pürét és morzsolt mentából bőven. A szokásos módon fehércsokival kikentet a formát, beletettem a krémet, majd a mogyoró krokantot, végül pedig lezártam a bonbont fehér csokival.