2010. december 16., csütörtök

Padlizsánkrém, azaz erdélyi vinetta

Most biztos lesz olyan, akinek ezzel semmi újat nem fogok mondani. Erdélyben mi nem használjuk a padlizsán szót...konkrétan nem is ismerjük. Amíg otthon éltem én sem ismertem. A román megfelelőjéből variált szót, a vinettát használtuk a zöldségre és a krémre is. Másik érdekesség, hogy ahol szüleim élnek konkrétan csak padlizsánkrémet azaz vinettát gyártanak belőle. Semmi más felhasználási formát nem ismertem gyerekkoromban. Azóta millió egyébre használom a padlizsánt.


Ez az első saját gyártású padlizsánkrémem. Eddig is ettük otthon Erdélyben vagy anyumtól hoztuk a már előkészített pépet (ő szezonban egy tonnányit fagyasztóba tesz) és azt már csak ízesíteni kellett. 2 padlizsánból készítettem, meglepően kevés lett belőle, 6 főre előételnek végülis elég.

Hozzávalók: 
2 nagy padlizsán (vinetta)
50-80 ml olaj
1 kisebb fej hagyma
2-3 csepp citromlé

175 fokon alufóliával bélelt tepsiben a padlizsánokat grillezem (30-50 perc). Az igazi az lenne ha parázson grilleznénk, no de ennek hiányában a sütőben készült. Meg kell fordítani a padlizsánokat a sütőben. Ha teljesen átsült akkor a héját letakarítjuk majd a fölöslegesen összegyűlt folyadékot érdemes leszűrni róla. Amint kihűl pépesítjük, hozzáadjuk a sót majd aprónként hozzáadjuk az olajat. Néhány csepp citromlé segít megőrizni a szép zöld színét. A hagymát csak tálalás előtt tegyük bele.
Ha vendégeknek készül akkor előző napon elkészíthetjük de a hagymát csak tálalás előtt adjuk hozzá. A hagymát apró kockákra vágom és mikróban 5-10 mp alatt megpárolom, majd hozzáadom. Napraforgómagvas kenyérrel tálaltam. Lehet akár majonézesen vagy fokhagymásan is készíteni, ízlés szerint.