2010. december 8., szerda

Fenyő a fenyőn


Eddig csak az adventi koszorú jelezte a Karácsony közeledtét a blogomon. Gondoltam itt az ideje kicsit ráhangolódni az ünnepre. A boltokban már hatalmas a karácsonyi láz, mindenhol tömegek vásárolnak, őszintén legszívesebben kihagynám és januárban vásárolnék, amikor remélhetőleg nem lesz tömeg. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem rendesen lefáraszt egy bevásárlós nap. Szívesebben sütnék-főznék :) csak naná hogy alapanyagot kell venni a sütéshez és mindezt hol, hát ott ahol tömegek vásárolnak...


A süti alapja egy jól ismert sütemény, a chocolate chip cookies. A sütési módjában és alakjában változtattam. És hát fenyő a fenyőn, mert a dekorációm is fenyő.


Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz, mérettől függ):
100 g vaj
150 g nádcukor
1 tojás
1-2 csipetnyi só
vanília
fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
150 g liszt
75 g csoki (csepp formájú)

A sütőt 175-180 fokra melegítjük. A vajat mikróban 10 mp alatt megolvasztjuk majd a cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, vaníliát és fahéjat ízlés szerint. Külön edényben a száraz hozzávalókat előkészítjük: liszt, só és szódabikarbonát összekeverjük. A száraz anyagokat öntjük a vajashoz. Végül a csokit is hozzáadjuk.


A tésztát egy kb. 30*40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Simítsuk el a tepsi teljes felületére (nedves tortalapát volt segítségemre). Szórjuk meg dekorcukorral (fenyő) és kb. 8 percre tegyük be sülni. A teljes sütési idő 12-14 perc. De még mielőtt teljesen megsült kiveszem (kb. 8 perc után) és nagyon gyorsan kiszaggatom a fenyőket, még mielőtt kihűlne és megszilárdulna a tészta. A sütemény meleg állapotban még puha, formázható. Aztán visszateszem még pár percre sülni.
A kész süteményt dobozban tárolom, sokáig eláll, ezért még jóval az ünnep előtt el lehet készíteni.