2010. december 14., kedd

Csirkemáj bacon köntösben


Vasárnap barátokat hívtunk vacsorára. Próbáltam minden ízlésnek megfelelő kajákat tálalni, egyrészt hagyományos ízeket, másrészt újításokat. A napokban már megosztottam az egyik desszertet, a mentás-avokádós bonbont. Össze-vissza ugrálok, kezdtem egy desszerttel és most folytatom az egyik főétellel, de majd lesz előétel recept is. Végül mi nem tartottuk be ezt a sorrendet, hanem minden az asztalon volt (és ami nem fért oda az a  konyhapulton :) ) és mindenki mindenből evett, legyen az előétel vagy főétel.


A csirkemáj baconba tekerve szerintem egyik legegyszerűbb kaja. Először én M. sógornőmnél ettem, aki akkor még csak sógornő jelölt volt :) Igazán nem is kell recept hozzá, de azért leírom a használt mennyiségeket.


Hozzávaló (4-6 főre):
500 g csirkemáj
200 g előre szeletelt bacon (hajszálvékony szeletek)
snidling a tálaláshoz

A csirkemájat alaposan megmosom. Minden májat 4be vágok. Két csomag előre szeletelt bacont használtam hozzá, azokat ketté vágtam, mert hosszúak voltak. Az apró máj darabokat egyenként a baconbe göngyöltem. Fontos, hogy a májat ne fűszerezzük, főleg ne sózzuk, mert attól kemény marad. Előző este is elő lehet ezt készíteni és csak másnap megsütni. Alufóliával bélelt tepsiben sütöttem, olajat már nem adtam hozzá. A tepsiben a húsok kerülhetnek nagyon közel egymáshoz, sőt össze is érhetnek, majd sütéskor úgyis összemennek. A bacon a tekercs alján érjen véget, így szépen megmarad a tekercsünk. Kb. 20 percet alufóliával fedve sütöttem majd az utolsó 10-15 percre levettem a fóliát. Tálaláskor snidlinget szórtam rá. Fűszerezni már nem kellett, mert a bacon eleve sós, de aki szeretné az mindenképpen csak sütés után fűszerezze.