2010. december 3., péntek

A klasszikus vargabéles

Valószínű sokan vagyunk úgy vele, hogy a receptes könyvek jól mutatnak a polcon, mindig tervezünk főzni belőle, de valahogy legtöbbször elmarad és a számítógépünk előtt kötünk ki. A mai világban a Google a barátod, az internet adta millió virtuális lehetőség felülmúlja sajnos a nyomtatottat.

Ms Poppy hirdette meg azt, hogy süssünk-főzzünk könyvből és hát úgy voltam vele csatlakozom ezen megmozduláshoz. Egy számomra kedves szakácskönyvet választottam ki a Nagy süteménykönyvet. Személyes emlékek kapcsolódnak ehhez: életem első vargabélesét ezen recept alapján sütöttem anno. Karácsonyra kaptam ezt a könyvet, gasztromániám akkor még gyerekcipőben járt. 


Szeretem ez a könyvet, mert ízléses és használható. Egy olyan szakácskönyv ez, ami jó ha megvan. Benne van a legtöbb klasszikus darab (császármorzsa, vargabéles, darázsfészek, dobostorta, máglyarakás, fánk, képviselőfánk, isler, kókuszgolyó és még sorolhatnám), de jelen vannak benne a nemzetközi konyha egyes darabjai is (baklava, francia krémes, cassata alla siciliana, szuflé, creme brulée, profiterole stb. ). Tetszik benne azt is, hogy helyenként alapanyagokról vagy fűszerekről van egy rövidke leírás, vagy egy-két tipp. Talán a legjobb megfogalmazás az, hogy kezdő(bb) szakácsoknak kitűnő darab, viszont azoknak akik Jamie Oliver és Gordon Ramseyra vágynak nem lesz megfelelő.

Itt a vargabéles recept, remélem nem gond, hogy fotón van, de nincs kedvem begépelni :)


Nos a receptet be szoktam tartani, annyi, hogy ott 40 dkg túrót használnak én meg szeretem az 50 vagy 25 dkg-ot használni a csomagolási méretek miatt...egy kis számolgatás ez, de elvégre szakterületem :)


Másik kihágásom az volt, hogy muffin formában sütöttem és a mazsola helyett aszalt áfonyát használtam. Sajnos későn jöttem rá, hogy nincs már mazsolánk itthon...Remélem ennyi még belefér :) És ígérem a muffin formát most már a hátsó polcra pakolom :)