2015. június 1., hétfő

Mustáros, petrezselymes csirkemájkrém


A bolti májkrémek helyett, inkább házilag szoktam készíteni. Ebben tudom, hogy tényleg máj van és azok a fűszerek, amiket szeretünk.
Korábban készült egy konyakos és egy narancsos kacsamájkrém, azok is igen finomak voltak! Csirkemájból készült klasszikus májkrém és egy főtt tojásos szendvicskrém is. Ezúttal dijoni mustárral és petrezselyemmel fűszereztem a pástétomot.


Hozzávalók:
900 g csirkemáj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1 ek.+ 200 g vaj
1 csokor petrezselyem
2 ek. dijoni mustár
2 tk. só

A hagymát és fokhagymát megtisztítom, apróra vágom és az olajon és egy kevés vajon átsütöm. Hozzáadom a májat és megpirítom. Öntök hozzá egy kevés forró vizet (nem kell ellepje, de azért legyen benne) és néhány percig hagyom párolódni, hogy biztosan átsüljön a máj. A végén hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a mustárt és a sót is. Le is veszem a tűzről. Botmixerrel pépesítem, közben hozzáadom adagonként a 200 g vajat is. Ha szükséges még ízesítem.
Üvegekbe, dobozokba teszem. Akár krémesen azonnal is tálalható, vagy másnap megdermedve.
Ennyi májból szép nagy adag lesz, ilyenkor mindig nagy részét lefagyasztom kisebb adagokban. Később jó azokat elővenni. Fagyasztóból kivéve ha kiolvad érdemes botmixerrel átdolgozni, hogy újra szép krémes legyen.